Milan Ćulibrk, Utisak nedelje Foto: Nova

"Ministar informisanja mi je poslao poruku posle napada na našeg Vuka Cvijića, rekao je da mu je žao što se to desilo i da će se mininistarstvo tim povodom oglasiti. Ali, kada sam video saopštenje, čini mi se da je bolje da se nisu oglasili, jer su naveli da je u pitanju incident, a to nije bio incident, već je direktor "Srpskog telegrafa" Milan Lađević udario pesnicom u glavu Vuka", rekao je za N1 Milan Ćulibrk, jedan od urednika nedeljnika "Radar".

„Prema saopštenju ministarstva ispalo je da su se njih dvojica potukla danas, ali nisu. Cvijić je dobio udarac u glavu, i svi smo bili smo zatečeni jer je Cvijić toliko miran i povučen čovek da on ne voli ni verbalne rasprave. Nismo očekivali da ovako nešto može da se desi  Nadam se da na tom mestu na kojem ima nekoliko kamera, da je bar jedna radila sve vreme, da ne nestanu opet dva minuta snimka. Sve se desilo na ulici, u susedstvu je i zgrada borbe i jedna kamera pokazati šta se desilo“, rekao je u emisiji Newsnight Milan Ćulibrk, jedan od urednika nedeljnika „Radar“.

On je naveo i da su Vinovnici napada sve pokušali da relativizuju, prenosi N1.

„Rekli su da se Vuk sam sapleo i pao. Još gore, ti ljudi su se zakleli da niko nije udario Vuka, nadam se da će policija i pravosuđe imati u vidu to lažno svetdočenje. Sve što su rekli me je podsetilo na čuvenu ‘koru od banane’. Međutim postoje kamere, postoji i svedok koji je Vuku dao broj telefona i rekao mu da je spreman da svedoči u sudu. Zato su Lađević i njegov zamenik otišli u policiju sa unapred smišljenom pričom“, rekao je Ćulibrk.

On je rekao i da se motiv za napad možda krije u Cvijićevim tekstovima o bivšem načelniku policije u Novom Sadu.

„Kao Vukov urednik čitao sam tekstove koje je pisao o bivšem načelniku policije u Novom Sadu koji je imao kontakte sa vrhom SNS-a, a i sa suvlasnikom i direktorom Srpskog telegrafa i o tome je Vuk Cvijić pisao. On je nalazio i tekstove u kojima je Telegraf branio načelnika od dela za koje se sumnjiči. Tako da nije nemoguće da to može biti motiv“, objasnio je Ćulibrk i podsetio da je Cvijić nedavno bio i pokraden.

„Njemu je nestao laptop sa nekim podacima i taj slučaj nikada nije okončan. Mi sada nećemo dozvoliti da se ovo zataška, uputili smo otvoreno pismo, jer ovo nije bila čarka, ovo je bio napad protiv onoga što Cvijić radi. Više su ga puta tužili, ali ni jedanom nije osuđen jer je on u svojim tekstovima iznosio činjenice. Zahvaljujući Cvijiću obelodanili slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića, Cvijić je otvorio priču o policajki Katarini Petrović iz Valjeva koja je završila u pritvoru jer je obelodanila šta je uradio kuma Aleksandra Vučiča. Ja bi voleo da tužilaštvo i policija, a onda i pravosudni organi urade svoj posao“, rekao je urednik „Radara“.

Milan Ćulibrk je naveo i da se nikada više neće baviti ovom profesijom ako ispadne „istina“ da je Cvijić bilo koga provocirao, jer, kako je rekao „to je najmirniji čovek kojeg poznajem“.

Podsećamo, Vuk Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda.

Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

Napad na novinara Vuka Cvijića osudila je United Media, novinarska udruženja, njegove kolege, i mnoge javne ličnosti iz političkog i društvenog života Srbije.

Tužilaštvo utvrđuje okolnosti

Po saznanju iz medija da je Cvijić napadnut u centru Beograda, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer nasilje i napadi na novinare, kako poručuju iz Tužilaštva, ne smeju biti tolerisani.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare