Foto: Promo

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je danas da tvrdnja članice Saveta REM-a Olivere Zekić da televizije s nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota, može da se tumači kao ugrožavanje interesa javnosti da bude sveobuhvatno obaveštena o izbornom procesu.

CRTA je u saopštenju navela da je „krajnje sporan stav Olivere Zekić da bi mediji ugrozili javni interes prenošenjem stavova zagovornika bojkota“ i da zbunjuje javnost i može da se tumači i kao nedopustivo mešanje u uređivačku politiku.

„Javni interes jeste da građani budu upoznati s argumentima svih političkih aktera, kako o izbornoj ponudi, tako i o (ne)postojanju uslova za slobodne i poštene izbore“, navodi se u saopštenju.

Po navodima organizacije CRTA činjenica je da je po zakonu vreme u posebno označenom predizbornom programu rezervisano isključivo za proglašene izborne liste i njihove kandidate, ali su u informativnom programu mediji dužni da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje (čl. 47 stav 1 tačka 1 ZEM i član 4. Stav 1. Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga)“.

„REM bi morao da štiti prava građana da na temelju dobre informisanosti donose odluke o tome za koga će i da li će uopšte glasati. Navedeni stav zvaničnice REM-a sugeriše da mediji treba da izveštavaju jednostrano i pristrasno, ignorišući činjenicu da se deo opozicije opredelio za bojkot i da u skladu s tim sprovodi aktivnosti o kojima javnost treba da bude obaveštena“, navodi se u saopštenju CRTA.

Članica Saveta REM Olivera Zekić izjavila je danas da mediji sa nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor i zastupnicima izbornog bojkota i da bi to bilo protivno javnom interesu.

“Bojkot je odluka dela političkih stranaka, njihovo pravo, baš kao što je pravo nekog da bude apstinent, ali niko ne može da kaže da izbori nisu javni interes, a bojkot jeste”, rekla je Zekić za današnje Večernje novosti.