RIK, Republička izborna komisija, izbori 2022
Srđan Smiljanić i Vladimir Dimitrijević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je danas da su, pošto nije bilo novih zahteva za poništavanje glasanja u Velikom Trnovcu, počeli da teku rokovi za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a da bi konstitutivna sednica Skupštine Srbije, ukoliko ne bude žalbi, trebalo da bude održana do 7. avgusta.

Kako se navodi u sapštenju na sajtu te organizacije, Opštinska izborna komisija Bujanovca ima rok da danas do 20 časova Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) dostave zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, nakon čega postoji i rok od 72 sata na podnošenje žalbi na taj izveštaj.

„Ukoliko ovakvih prigovora ne bude, a kako nije bilo zahteva za poništavanje izbora posle ponovljenog glasanja na biračkom mestu 6 u Bujanovcu, za očekivati je da ih neće biti ni na zbirnom izveštaju o rezultatima glasanja Opštinske izborne komisije Bujanovca“, naveli su iz Crte.

Istakli su da, u slučaju da ne bude prigovora, RIK ima rok od 96 sati da donese ukupni izveštaj o rezultatima izbora, odnosno proglasi konačne rezultate, kao i da se očekuje da bi oni mogli da budu proglašeni do petka, 8. jula.

Nakon toga, navodi se u saopštenju, počinje da teče rok od 72 sata za ponošenje prigovora RIK-u na ukupni izveštaj o rezultatima izbora, a pod pretpostavkom da ne bude prigovora, RIK u roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

„U isto vreme, odnosno od momenta kad RIK objavi konačne rezultate, počinje i da teče rok od 30 dana za održavanje prve, odnosno konstitutivne sednice novog saziva narodne skupštine koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva“, piše u saopštenju.

Ukoliko bi RIK maksimalno iskoristio vremenske rokove i konačne rezultate proglasio u petak 8. jula, rok za održavanje konstitutivne sednice skupštine Srbije, na kojoj se potvrdjuju mandati narodnih poslanika, bio bi do 7. avgusta.

Od dana konstituisanja skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije, dodali su iz Crte.

„Imajući u vidu dužinu trajanja ovog izbornog procesa, za očekivati je da Izborna komisija za donošenje odluka neće koristiti maksimalne zakonske rokove, već da će se sve odluke donositi u najkraćem mogućem vremenskom roku“, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO Pavle Dimitrijević o kraju sage u V. Trnovcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar