Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Posmatračka misija CRTA saopštila je da planira da prati proces glasanja na referendumu o promeni Ustava, u nedelju, 16. januara ali i da će konačnu odluku doneti u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Iz te misije su podsetili da su 5. januara pozvali Vladu Srbije, Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa i Republičku izbornu komisiju (RIK) da se „hitno i nedvosmisleno“ izjasne o uslovima i merama za održavanje referenduma s obzirom na kako su naveli, drastičan porast broja novozaraženih prethodnih dana.

„Dok je RIK izdao Uputstvo za sprovodjenje glasanja na referendumu u uslovima epidemije, Krizni štab i Vlada se još nisu izjasnili“, naveli su iz misije CRTA.

Najavili su da bi više od 800 posmatrača te misije trebalo da prati odvijanje referenduma na glasačkim mestima kao i dešavanja van glasačkih mesta.

„CRTA planira da na dan referenduma ima posmatrače na 300 glasačkih mesta rasporedjenih na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka širom zemlje. Posmatrači će biti prisutni na glasačkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje od 6 časova ujutru, pa sve dok članovi glasačkih odbora ne objave rezultate glasanja, čime bi se obezbedio sveobuhvatan uvid u proces glasanja i dešavanja na glasačkim mestima“, naveli su iz misije.

Dodali su da će posmatrači CRTA pratiti i rad Republičke izborne komisije.

Bonus video: Kako vlast namešta glasanje – Ubska izborna pravila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar