Crna Gora ključa, a Milo i Vučić kao „blizanci“

Politika 16. maj. 202020:1515 komentara
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Crna Gora je početkom godine usvojila Zakon o slobodi veroisposvesti, što je pokrenulo pitanje imovine Srpske pravoslevne crkve i podiglo nacionalne tenzije. Sukobi, protesti, hapšenja i atmosfera koja se često opisuje kao "na granici građanskog rata". Sve to, čini se, kao da ne remeti odnose dvojice lidera - Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića. Sagovornici Nova.rs primećuju da je reč o "blizanačkim" režimima koji su uspostavili neku vrstu "mirovne koegzistencije".

„Opšte je poznato da su Vučić i Đukanović veoma bliski poltički prijatelji. Postoji teorija da je njih povezao posao i Stanko Subotić Cane, da su u stvari, Canetov novac i Đukanović pomogli Vučićevoj naprednoj stranci da dođe na vlast u Srbiji i smeni Borisa Tadića. Mnogo je priča o političkim i poslovnim vezama ove dvojice, oni imaju neke zajedničke poslovne partnere koji su veoma ugledni i u Srbiji i u Crnoj Gori. Očito da je ta sprega politike i biznisa veoma jaka kod njih“, konstatuje Milka Tadić Mijović iz Centra za istraživačko novinarsvo u Crnoj Gori.

Foto: N1

Ona ističe i da su dva politička režima veoma slična, pa, kako kaže, Vučić i Đukanović vladaju na isti način – opresijom prema medijima i političkim oponentima, monopolima u ekonomiji i kontrolom velikog biznisa.

„To su po mom sudu blizanački režimi, a to se vidi i po izveštajima koje o ove dve zemlje prave relevantne organizacije i institucije od EU do Fridom hausa koji je obe zemlje svrstao u hibridna društva“, ukazuje naša sagovornica.

Tadić Mijović smatra da su to autoritarni režimi i ocenjuje da postoje zabrinjavajući trendovi i u jednoj i u drugoj zemlji.

Ipak, primećuje i pojedine razlike.

„U Crnoj Gori nije bilo demokratske smene vlasti, a Srbija je to iskusila nekoliko puta od sloma Berlinskog zida. U Srbiji, ipak, postoje nekakvi mehanizmi da se vlast smeni, ili su makar postojali, a u Crnoj Gori tome se tek nadamo. Đukanović je ovde na vlasti već tri decenije“, kaže Tadić Mijović.

Ona, ipak, konstatuje da se i u Srbiji i u Crnoj Gori, pažnja, umesto ključnih problema kao što su ekonomija, vladavina prava, borba protiv korupcije, sada prebacuje na teme i narativ koji odgovara i jednom i drugom, i Vučiću i Đukanoviću.

„Mi smo se na neki način vratili u predreferendumsku Crnu Goru u kojoj je glavno bilo pitaje identiteta i odnosa sa crkvom, umesto da se bavimo ključnim pitanjima. Vučić, sa druge strane, pokušava da izigrava nekog zaštitnika Srba u Crnoj Gori, pritom pazeći na Đukanovića, to, takođe, nije dobro. Mislim i da i jedni i drugi treba da se okrenemo spostvenim problemima, da Vučić ne može da štiti Srbe u Crnoj Gori, da to jedino mogu da rade oni sami skupa sa svim ostalima i da ova zemlja treba da bude zemlja svih, a ne da je neko čuva iz Srbije“, poručuje crnogorska novinarka.

Ona poziva na smirivanje tenzija i apeluje da se svaka zemlja posveti rešavanju svojih problema.

„Ne treba da izigravamo paternaliste, kao što Vučić pokušava da izigrava. Iako je on nežniji prema Đukanoviću, on, ipak, pokušava da štiti Srbe u Crnoj Gori a izigrao ih je kad god je to bilo moguće“, zaključuje Milka Tadić Mijović.

Jakšić: Lični odnos Vučića i Đukanovića obavijen misterijom

Foto: Ivan Dinić/Nova S

I spoljnopoltički komentator Boško Jakšić primećuje da je reč o liderima dve „hibridne države“ na Zapadnom Balkanu, čelnim ljudima dve zemlje koje su na najnižem stepenu demokratskog razvoja. Konstatuje i da postoji misterija koja obavija lični odnos Vučića i Đukanovića.

„Isključivo objašnjenje je da se radi o dvojici autokratskih lidera sa jakim nacionalističkim nabojem. Vučić je taj naboj imao ranije, Đukanović ga je stekao pokušavajući da ojača sopstvenu državu“, analizira Jakšić.

U izjavi za naš portal on zapaža i da Vučić i Đukanović, tokom tenzije koja traje mesecima, izbegavaju da se oštrije oglase.

„Vučić je baražnu vatru prepustio tabloidima i televizjama sa nacionalnim frekvencijama, nekim svojim političkim jurišnicima. Đukanović se malo oglašava, premijer Duško Marković uglavnom reaguje na izjave Vulina ili Dačića. Postoji jedan deo misterije koji obavija lični odnos Đukanovića i Vučića u ovom trenutku. Da li je to respekt dvojice autoritaraca koji se dobro poznaju, imaju istu prirodu i model političke vladavine, ista sredstva koriste i onda znaju da im se ne isplati da uđu u tu vrstu konflikta, jer uvek će druga strana otkriti ovo što prva strana ne bi volela i obrnuto?“, pita se naš sagovornik.

„Mislim da su oni uspostavili neku vrstu lične mirovne koegzistencije, prepuštajući svojim saradnicima da voj vojuju“, zaključuje Jakšić.

Sastanak sa Srbima iz Crne Gore: Diplomatske poruke

O Vučićevom političkom balansiranju, može da svedoči i današnji sastanak sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori koji je održan putem konferencijske veze. U porukama nakon tog razgovora, Vučić se obratio diplomatskom tonom, a Đukanovića je pomenuo kratko, kada je rekao „da može da pregovara sa predsednikom Crne Gore, ali se plaši da drugačije razumeju pozicije države i (srpskog) naroda“.

„Srbija poštuje Crnu Goru kao državu, ali mora da bude uz svoj narod i crkvu i ne može da zanemi i da ćuti zbog svega što se dešava njenim ljudima, izjavio je između ostalog predsednik Srbije Aleksandar Vučić o dešavanjima u Crnoj Gori.

Predsednik je, kako navodi, u razgovoru rekao, da je  obaveza Srbije da pomogne u  očuvanju nacionalnog i verskog identieta i očuvanju jezika Srba u Crnoj Gori.

“Nastavićemo sa razgovorima i uskoro ćemo se videti u Beogradu” najavio je Vučić. Dodao je da će do tog sastanka doći kad se ukinu mere u vezi sa koronavirusom, a susretu će prisustvovati patrijarh Irinej,  kao i zvaničnici Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Predsednik je rekao i da su mu sagovornici iz Crne Gore preneli bojazan u pogledu budućnosti srpskog naroda u toj državi:

“U tom razgovoru čuo sam čak i strah da neko može da planira da rešava problem sa našim narodom na isti način kao što je rešavano u drugim delovima Jugoslavije. Ne verujem, niti želim da verujem da se to planira, ali sam zabirnut kao predsednik Srbije”, rekao je Vučić i ukazao da u Crnoj Gori, na primer, predstoji popis stanovništva, u kojem se može dogoditi da “nestane” Srba.

Komentari

Vaš komentar