Foto: Vesna Lalić

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenio je danas da ne iznenađuje odluka Prištine da usvoji rezoluciju o Srebrenici koja je, navodi, postala regionalna moda, kao deo dodanih pritisaka na Beograd i rukovodstvo Srbije u cilju priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Za očekvianje je da će toga biti još puno na raznorazne načine, a rezolucije oko Srebrenice postale su regionalna moda“, rekao je Čović za Tanjug.

On je dodao da podržava ocenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je to političko iživljavanje, a sve u sklopu projekta i prisupa kako izvršiti dodatni pritisak na Srbiju u cilju priznavanja nezavisosti.

“Samo menjaju određene modalitete, ali zaboravljaju ključnu stvar da oni nisu sproveli nijedan sporazum“, rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, pravi se klima i ambijent u Evropi kakav smo imali da su Srbija i Srbi krivi za sve.

„Ali je ovo drugo vreme i tako neće moći. Nestrpiljivi su jer nisu uspeli da zaokruže projekat kriminalne tvorevine koju su nazvali nezavisno Kosovo“, rekao je Čović.

Upitan da prokomentariše izjave penzionisanog američkog generala Veslija Klarka, bivšeg glavnokomandujućeg evropskim snagama NATO u vreme bombardovanja 1999, date danas u Prištini, Čović podseća da se „zločinac standarndo vraća na mesto zločina“.

„Ko je sada on u njegovoj državi. Vraća se u Prištinu da nahrani sujetu. Ovde su on i slični heroji. Dolaze da izaberu lokaciju gde će im se praviti bista, ili ulica koju treba da nazovu njegovim imenom ili najnoviji model – vojna akademija koja će nositi njegovo ime“, rekao je Čović.

Kaže da je sve jasno iz vremena kada je načinjena agresija na Srbiju, zločini za koje treba da odgovrarju.

„Bio je ono što je bio, imao je prvi manadat u Kforu. U njegovom mandatu proterano je najviše Srba, da li je ispunio obavezu iz Rezoluciije 1244 da razoruža OVK, ne, nije, zajedno su divljali i slavili“, rekao je Čović i naglasio da se ne bi obazirao na Klarkove izjave, ali bi ih analizirao.

Komenarišući dijalog Beograda i Prištine, Čović je podsetio da je u vreme kada se on bavio pitanjem Kosova, od 2001. do 2005. godine, bio u formi visoke radne grupe uz prisustvo međunarondog faktora.

„Ništa se nismo pomerili, iste teme su na stolu, nema rezultata. Problem nestalih nije rešen, sve u Srbiji je otkopano, izvršene su identifikacije. Da li smo rešili problem trafo stanice Valač tako što je Srbija inveistirala u nju, ne da bi samo srpski deo imao struju nego svi građani, da li smo resili pitanje Gazivoda“, upitao je Čović i naglasio “da Priština ide đonom“.

Čović je ocenio da se ono što danas imamo u Briselu “podvodi pod razgovori o razgovorima“ i da se “slažemo oko onoga oko čega se ne slažemo“.

Na pitanje zbog čega je tako i kada bismo mogli da očekujemo rešenje, Čović kaže da nemamo pravo da budemo nestrpljivi.

„To je veliki problem i velika nepravda prema Srbiji, ne treba oročavati vreme, niti se izjašnjavati potpuno direktno šta će se kao konačni ishod izorditi“, rekao je Čović i dodao da svi treba da se borimo da ne dođe do novog konfilikta.

Kaže da nije siguran da je sve u rukama Beograda.

„Srbija sjajno izbegava provokacije, Kurijteva politka je politika provokacija, ona ulazi u segment patološke mržnje prema Srbiji“, rekao je i dodao da Kruti ne trepne i ne pocrveni kada priča o multietničnosti, a na KiM se nije vratilo ni tri odsto proteranih, čak im i jedna žena smeta u Djakovici.

Kaže da je sve to deo plana da Srbi izgube stpljenje i da počnu intenzivno da odlaze da bi imali dodantu arguemntaciju – eto nema vas.

Nije slučajno, kako kaže, ni zatiranje identiteta SPC na KiM.

„To je jedan veliki plan, a njihov odgovor da smo paranoični, mi je dobro poznat“, dodao je.

„Ko će dati 17 odsto svoje teritorije, nije tu samo priznanje, kroz taj pristup žele da dobiju amnestiju da se aboliraju za zločine“, rekao je Čović.

Ocenio je da rešenje vidi u strpljenju, jedinstvu i dobroj analizi.

„Ne smemo odustati od dijaloga, ne sme nam se dogoditi kao nekada da se naše delegacije naljute da budu isprovocirane da napuste dijalog. Te trikove smo naučili kao trikove Račka, Rambujea, a tih trikova će biti puno u domenu pritisaka“, rekao je Čović.

BONUS VIDEO: Vučić vodi sa sobom građane Bujanovca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar