Foto:Screenshot TV N1

Nakon što je ministar prosvete Mladen Šarčević danas na konferenciji za medije vređao novinare, direktor programa N1 Jugoslav Ćosić kaže da se tako ponašaju ministri koji nemaju odgovore na najvažnija pitanja iz svog resora dok glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić, navodi da bi njegova nepristojna reakcija morala da bude povod da se pozdravi sa funkcijom.

Ministar prosvete Mladen Šarčević danas je verbalno napao novinare dok su ga pitali zbog čega se ni Ministarstvo, ni rektorat Univerziteta u Nišu ne oglašava već skoro godinu dana o smeni troje dekana u tom gradu koji su kršili zakon. Kako je preneo N1, novinarki Južnih vesti rekao je da je navalentna, a potom je gurao mikrofon reportera N1 rekavši mu da je siledžija.

Novinari portala Nova.rs pozvali su ministra Šarčevića posle incidenta, ali je u kratkom razgovoru rekao da nema vremena da razgovora i da se nalazi na jednom događaju u Nišu. Na naše pitanje da li možemo da mu pošaljemo SMS poruku, on je između ostalog odgovorio da ima PR službu.

„Ja sam čovek vrlo tolerantan. Slučajno sam ministar, slučajno imam PR službu“, naveo je on.

Na našu konstataciju da je danas kao ministar uvredio novinare, Šarčević je samo rekao „doviđenja“ i prekinuo vezu.

Jugoslav Ćosić, direktor programa TV N1, kaže da incident u Nišu nije prvi u kome je ministar prosvete vređao i omalovažavao novinare, pa i novinare N1.

„Ne sećam se da je u bilo kojoj vladi sedeo arogantniji ministar prosvete. Najosetljivijim ministarstvom upravlja kao da se radi o njegovoj privatnoj školi. Tako se ponašaju ministri koji nemaju odgovore na najvažnija pitanja iz svog resora“, navodi Ćosić za portal Nova.rs.

Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti, navodi da veruje da ministar prosvete zaista veruje da su novinari navalentni i da nisu normalni kada ga podsećaju na ono što je ranije rekao, a što bi sada želeo da zaboravi.

„Predstavnici vlasti su toliko uljuljkani u situaciju da govore samo ono što je njima važno, bez ikakvog osećaja za istinu i interes javnosti, pa pretpostavljam da je bio šokiran novinarskim pitanjima. Njegova nepristojna i neprimerena reakcija morala bi da bude povod da se pozdravi sa funkcijom, ali će u ovom sistemu bahatih funkcionera ostati kao incident o kome će se pisati dan ili dva“, rekla je Bjeletić za Nova.rs.

Ministar prosvete je i ranije vređao novinare. Nakon što su u decembru prošle godine obelodanjeni rezultati PISA testa, koji su pokazali da je trećina petnaestogodišnjaka iz Srbije funkcionalno nepismena, Šarčević je na pitanje N1 da prokomentariše rezultate odgovorio novinarki da „ne pazi na času“, da „mora da obnovi lekciju“, te da bi ona na tom testu bila „jako slaba“.

(N. Latković, J. Dobrilović)