Gordana Čomić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić organizovala je danas prvi od tri tematska društvena dijaloga koji bi trebalo da daju odgovor o uticaju ishoda referenduma na živote građana, kao i da im pomogne da donesu odluku da li će izaći na glasanje 16. januara.

„Ako odluka građana Srbije bude da se prihvate dopune Ustava biće mnogo novih zakona oko kojih će biti potrebno mnogo dobrih i detaljnih đialoga, i to ne zbog predstavnika pravosuđa već navjiše zbog građana koji treba da osete više pravde, pravičnosti, jednakosti, manje korupcije, više osećanja zaštićenosti ljudskih prava u kojoj god niši u društvu bili“, rekla je ministarka.

Čomić je to rekla tokom prvog tematskog društvenog dijaloga „Pravosuđe, državna uprava i lokalna samouprava i zaštita ljudskih prva i ravnopravnost polova – ishod refereduma“ organizovanog kako bi se grđanima pomoglo da slobodno odlučuju da li će izaći ili ne na referedum i prihvatiti predožene ustavne promene.

Dodala je da je to razlog zašto su uložli napore zajedno sa Ministarstvom za evropske integracije.

„Jer ako išta ima evropski duh u našem društvu, to je onda način na koji su donete dopune Ustava, smisao donošenja ustavnih dopuna i razlozi zbog kojih smatramo da je to jedan od najevropskijih poteza koje smo učinili na putu evroinegracija i jedan od najsnažijih dokaza da je to dobro za Srbiju.

Čomić je rekla da Srbija nažalost, prema njihovoj proceni nema neku detaljnu istoriju dijaloga o ustavnim promenam uključujući i one vezane za ustave iz 1996, pa i 1992. godine kao i onaj iz 1990.

BONUS VIDEO Šta (ne)će doneti promena Ustava?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare