Gordana Comic
Gordana Čomić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da govor mržnje nije sloboda govora i da treba da bude kažnjen, a da tužioci treba da rade posao za koji su plaćeni.

Ministarka je za EURACTIV izjavila da pitanje sprovodjenja zakona nije pitanje političke volje, a da vladavina prava nije „švedski sto“.

Povodom nedavnih uvreda na nacionalnoj osnovi koje je reditelj Dragoslav Bokan uputio potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić, Čomić je izjavila da je govor mržnje predmet krivičnog zakona Srbije.

„To je član 387 i treba da bude kažnjen zatvorom. Nema alternative, od šest meseci do pet godina“, rekla je Čomić.

Podsetila je i da je krivično kažnjivo mrzeti nekoga zbog njegovog etničkog, nacionalnog, rasnog, kulturnog porekla i da isti član zabranjuje veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida.

„Dakle ne radi se o tome ‘da li će biti ljudi koji će uživati u njihovom govoru mržnje’ nego da li će biti tužioca koji će preduzeti mere za šta je plaćen iz budžeta“, kazala je ministarka za EURACTIV na marginama onlajn konferencije „Promena narativa – revitalizovan pristup Zapadnom Balkanu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodala je da Srbija ima dobre zakone, ali da se oni veoma retko sprovode i da se postavlja pitanje ko je odgovoran za to što se ne primenjuje ono što je jasno napisano u zakonima koji se tiču diskriminacije, govora mržnje ili veličanja ratnih zločinaca.

„Uvek postoji objašnjenje da ‘nema političke volje’. Ako ste tužilac ne postoji politička volja da birate. Politička volja je potrebna dok ne usvojimo krivični zakon, na primer član 387. Posle toga ne možete da birate“, rekla je Čomić.

Vladavina prava, dodala je, nije švedski sto sa kojeg možete da birate jelo koje vam se sviđa.

Kada je u pitanju zakon o istopolnim zajednicama, Čomić je rekla da je zakon spreman i da sada treba da ga usvoji vladajuća koalicija.

„Nije pitanje da li će biti usvojen, nego kada. Dugujemo to ljudima u našem društvu“, rekla je ministarka.

U pogledu procesa evropskih integracija, Čomić je kazala da Evropska unija treba da ispuni obećanja o proširenju a da dve vodeće zemlje u tom procesu, Srbiju i Crnu Goru, pusti da „urade svoj domaći zadatak“.

Brisel treba da odobri viznu liberalizaciju za Kosovo i otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekla je Čomić i dodala da „to ne košta ništa“ ali da se time šalje poruka da se EU „seća da je mirovni projekat osnovna ideja na kojoj je Unija izgrađena“.

„Srbiju i Crnu Goru ostavite da urade svoj domaći zadatak. To je ono što mi radimo“, rekla je Čomić za EURACTIV.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare