Gordana Čomić Foto:N1

Zakon o istopolnim zajednicama ne znači sklapanje braka između istih polova i usvajanje dece, već bi on trebalo da uredi prava i obaveze te zajednice, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Istakla je da će se predlog tog zakona naći pred poslanicima Narodne skupštine do kraja prolećnog zasedanja.

„To je ljudsko-pravaški zakon, registrovanjem istopolne zajednice on ostvaruje ustavom garantovano pravo da su svi jednaki pred zakonom. To nema veze sa porodičnim zakonom, on uređuje prava i obaveze zajednice u kojoj su ljudi koji imju lično svojstvo da žele da žive sa osobom istog pola jer je vole“, rekla je Čomić odgovarajući na pitanja novinara nakon društvenog dijaloga „Socijalna politika i zdravstvena zaštita“.

Čomić je istakla da taj zakon ne uređuje ljubav, kao što to ne uređuje, dodaje, ni porodični zakon.

Ne uređuje, kaže, ni pitanje potomstva, osim ako jedan od partnera ima dete iz bivšeg odnosa.

„Zakon o istopolnim zajednicama uređuje prava i obaveze i kaže toj manjini: “Srbija je spremna da poštuje svoj Ustav po kojem vi imate jednaka prava kao i bilo ko drugi ko živi u Srbiji““, rekla je Čomić.

Poveranica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku da se taj zakon nađe na dnevnom redu Narodne skupštine i istakla da svi u našoj zemlji imaju prava da žive kako žele, te da je na državi da omogući iste uslove.

„Taj zakon bi trebalo da omogući jednaka prava i našim sugrađanima LGBT zajednice, jer ne postoji nijedan razlog da imaju bilo kakvo otežavanje kod ostvarivanja prava“, rekla je Janković.

Istakla je da je diskriminacija LGBT zajednice najviše izražena u javnom sektoru, dodajući da se oni često suočavaju sa nerazumevanjem i vređanjem u tom javnom prostoru, pa čak i sa nasiljem.

Društveni dijalog o polaznim osnovama za izradu nacrta zakona o istopolnim zajednicama trajaće do 20. februara, a sprovodi se u okviru Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram