Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) ocenio je danas da plan za Beogradski metro, sadržan u Predlogu plana generalne regulacije šinskih sistema, koji je trenutno na javnom uvidu, nema nikakve veze sa strukom, niti su gradjani u bilo kojoj fazi bili konsultovani.

„Aktuelna gradska vlast je iz čistog kaprica i želje za diskontinuitetom poništila originalni predlog za dve linije metroa iz 2012. godine, koji je izradila francuska kompanija Ežis (Egis) uz podršku domaće struke, i usvojila Skupština grada Beograda u novembru 2012. godine“, navodi se u saopštenju CLS.

Dodaje se da je francuskim konsultantima tada dat potpuno novi projektni zadatak, koji je suština aktuelnog plana koji je na javnom uvidu i koji sadrži niz tačaka protiv kojih je, kako se navodi, ustala kompletna struka. CLS je naveo da se tu radi o poništavanju linije zapad-istok kao prioritetne, zaobilaženje stanice Prokop i Trga Slavija, izostavljanje ukrštanja dve linije na Trgu Republike i udaljavanja prve linije od važnih naselja.

„Posebno sporno je uvećanje projektovane cene metroa sa originalne od 2,2 milijarde evra, na šest milijardi evra. Aktuelni plan je zato dobar za izborne propagandiste, preprodavce neizgradjenog zemljišta i kineske firme, ali je loš za gradjane, poslovnu zajednicu i ozbiljne urbaniste“, ističe se u saopštenju.

CLS je najavio da će u septembru organizovati okrugli sto o metrou i ponuditi „konkretno rešenje u interesu gradjana“, ocenjujući da nas ono „neće voditi, kao ovo, u urbanističku i finansijsku katastrofu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar