Judita Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dan nakon što je na televiziji Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno pozvao građane Srbije da pređu na usluge Supernove, odnosno Telekoma, kompanija SBB saopštava da je cilj vlasti jasan: uništenje SBB-a. Da li se time tržišna borba pretvorila u političku? Članica Saveta REM-a Judita Popović upozorava da su istupi predsednika Srbije nedopustivi, a da država pod hitno mora da se isključi iz medijskog prostora.

„Skoro džabe“ – tim rečima predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentariše zahtev koji je kompanija SBB dobila da za distribuciju TV Prva i B92 plati 38 miliona evra godišnje. U tome što je cena povećana za 1.000 odsto, predsednik ne vidi problem.

„Mislim da je ta odluka skandalozna, ali čini mi se da sam razumeo zašto to rade. Rade to da bi pre svega izbacili Prvu, B92 a mislim da će i Hepi da izbace… ne znam ko će da im ostane. Prijavite se lepo na Supernovu i imate sve!“ rekao je Vučić na Prvoj.

SBB kaže da je iznenađena stavom predsednika Srbije, koji u javnim nastupima favorizuje jednog od operatora, što bi – kažu – u svakoj demokratskoj državi bio povod za ostavku.

„Kompanija SBB neprijatno je iznenađena pozivom Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je predložio korisnicima SBB-a da pređu na usluge Supernova, koja posluje u okviru Telekoma Srbija, čime je ponovo pokazao da vlast sve čini da uništi SBB“, navodi se u saopštenju kompanije.

A Vučić, upitan da prokomentariše saopštenje SBB-a, nastavlja u istom tonu.

„Ja ako me stvarno pitate – ne mogu da gledam neke strane televizije na primer ruske na SBB, ovde mogu da gledam… Ovde mogu da gledam i Prvu i B92, ponekad pogledam njihov film…“ rekao je predsednik Srbije.

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović za N1 kaže da nije jasno u kom svojstvu je Aleksandar Vučić komentarisao odnos kompanije SBB i Kopernikus grupe.

Nedopustivo je, kaže, da predsednik države ili stranke favorizuje nekog od igrača na tržištu i dodaje da država mora da se isključi iz medijskog prostora.

Pročitajte još:

„U svakom slučaju se radi o nekoj vrsti pritiska upravo na SBB kao jednog od operatera. Iz tog razloga smatram da predsednik države, a posebno predsednik političke stranke ne bi smeo da utiče na građane Srbije kom operateru da se obrate“, rekla je Popović.

U SBB-u poručuju da prihvataju poslednju ponudu vlasnika Prve i B92 da im za distribuciju kanala plate koliko i televiziji Pink.

„Pozivamo vlasnika Prve i B92 Srđana Milovanovića da nam još danas pošalje ugovor za obe televizije kako bismo nastavili nesmetano da ih distribuiramo i omogućimo svim korisnicima gledanje kanala sa nacionalnom frekvencijom. Verujemo da nacionalne frekvencije koje su javno dobro i pripadaju jednako svim građanima i treba da budu dostupne svima, a nikako da koštaju 38 miliona evra koje ste prvobitno zahtevali“, kažu iz SBB.

A u celu priču danas se uključije i Telekom Srbija. Kažu: SBB isključivanjem dva kanala sa nacionalnom frekvencijom iz svoje ponude pokušava da vrši pritisak.

„S obzirom na to da je takva odluka naišla na negodovanje kako šire javnosti, tako i njihovih korisnika, izabrala je da se brani po staroj uigranoj metodi, neosnovano napadajući svog najvećeg konkurenta Telekom Srbija“, navode iz tog preduzeća.

Televizije sa nacionalnom frekvencijom finaniraju se uglavnom od reklama, koje su deset puta skuplje nego na kablovskim kanalima. Kablovske kanale finanisraju operatori koji plaćaju da bi u svojoj programskoj šemi imali njihov program. Pošto je drugi model finansiranja u pitanju, u ovom slučaju televizije sa nacionalnom frekvencijom – Prva i B92 želele su da im SBB plati mnogo više nego što je uobičajeno, što ujedno i nije praksa za nacionalne emitere.

Prema zakonu, kablovski operatori moraju da u svom sadržaju imaju samo javni servis.

SBB je deo United Grupe, u okviru koje posluje i N1.

BONUS VIDEO: Kompanije SBB se ne prodaje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar