Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Član Republičke izborne komisije (RIK) ispred Stranke slobode i pravde Vladimir Petrović izjavio je danas da evropska praksa ne poznaje slučaj da je jedna država tokom izborne kampanje uopšte pokušala da izvrši promenu izbornih uslova u obimu u kom je to potrebno učiniti u Srbiji.

Petrović, koji je prisustvovao sednici Monitoring komiteta Saveta Evrope u Strazburu, rekao je da Venecijanska komisija dozvoljava određene izuzetke.

„Venecijanska komisija dozvoljava određene izuzetke kada se izborno zakonodavstvo može menjati i tokom izborne kampanje, ali to su isključivo situacije kada se u pravnom okviru vrše tehničke izmene koje imaju široku političku podršku i u interesu su svih učesnika na izborima“, rekao je Petrović i dodao da i sa tim „izuzetkom od pravila“, evropska praksa, ovo što predlaže predsednica srpskog parlamenta Ana Brnabić, do sada nije videla.

Prema njegovim rečima, sve je to „naravno fasada implementacije kreirana na način koji vladajućoj stranci treba da omogući da izbegne suštinsku implementaciju i da se, pozivajući se na zakonske rokove, sakrije od odgovornosti za neispunjenje preporuka“.

Petrović je rekao da je predstavnik Francuske jasno izrazio zabrinutost u pogledu 2. juna kao datuma za održavanje beogradskih izbora, do koga svakako nije moguće ništa bitno promeniti u pogledu izbornih uslova, dok je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je pratila izbore u Srbiji, Stefan Šenah, primetio da promene koje su dosad učinjene na primeni preporuka ODIHR-a prosto nisu dovoljne.

***

BONUS VIDDEO – Čedomir Čupić o izbornim ulsovima: ODIHR može da kaže vlastima da sve mogu da reše lex specialisom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar