Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Iako je srpska, ali i svetska javnost ostala zgrožena primerima brutalnog policijskog nasilja nad građanima Srbije nakon što su prethodne nedelje tokom protesta ispred Narodne skupštine izbili neredi, zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je da je prekomerna sila od strane službenika MUP upotrebljena u tek osam slučajeva. Postavlja se pitanje šta će biti sa ostalim primerima u kojima su policijski službenici prekoračili svoja ovlašćenja jer, sudeći po društvenim mrežama, takvih slučajeva je bilo na desetine.

Brojne fotografije i video snimci policijske brutalnosti, ovih dana obišli su svet, međutim, stiče se utisak da ih zaštitnik građana Zoran Pašalić nije video, s obrzirom da je, prema njegovim rečima, prekomerna sila utvrđena u tek osam slučajeva.

„Nije utvrđena sistemska represija policije prema građanima tokom protesta u Beogradu, već samo u pojedinačnim slučajevima. Pokrenut je postupak kontrole MUP-a zbog osam primera policijske brutalnosti“, rekao je Pašalić prilikom gostovanja na televiziji.

Foto: Medija centar Beograd/Zoran Pašalić

Kako bismo proverili da li su zaista policijski službenici u samo osam slučajeva prekoračili svoja službena ovlašćenja, vratili smo se na sam početak protesta i prve batine koje su građani dobili od policije.

Jedan od prvih snimaka policijske brutalnosti koji se pojavio u javnosti, a koji je emitovan uživo u programu televizije N1, je napad na trojicu mladića koji su sedeli na klupici u Pionirskom parku u Beogradu kada im je grupa policajaca prišla i počela da ih bije. Udarala ih je pendrecima po glavi, a momci se nisu opirali, već su čak i podizali ruke u vis kako bi službenicima MUP stavili do znanja da ništa nezakonito ne rade.

Nedugo nakon ovog video-snimka koji je zgrozio javnosti, isplivali su i drugi, možda čak i gori. Tako je drugog dana protesta jednog mladića brutalno i zverski pretuklo više policajaca. Ipak, pojedinima nije bilo dovoljno ni to što je on nepomično ležao na asfaltu na Terazijama u centru Beograda, već su nastavili da ga šutiraju, prolazeći pored njega.

Interesantno je da su mladića potom pripadnici Žandarmerije samo pomerili sa puta na trotoar i ostavili ga da tamo leži.

Ipak, javnost je čak i više od samog prebijanja, zgrozila činjenica da je mladić, umesto u bolnicu, sproveden u pritvor.

Na društvenoj mreži Instagram ubrzo je  osvanuo i snimak na kome se vidi kako policija tuče jednog demonstranta, a zatim ga vuče po asfaltu.

Ništa manje potresna fotografija nije bila ni prilikom privođenja jednog demonstranta, koga je policija položila na zemlju, a zatim mu je jedan od službenika MUP patikom držao glavu, pribijenu uz zemlju.

Situacija u Novom Sadu nije bila nimalo bolja, pa je tako mladić, koji je biciklom prolazio kroz centar Novog Sada, gde je u toku bio protest i sukob sa policijom, pretučen od strane službenika MUP. Na snimku se vidi i kako mladića, dok leži na zemlji, šutira policajac, a kako su ubrzo iz Udruženja „Autizam promena za 180“ saopštili, reč je o dečku koji ima autizam.

I akademik Dušan Teodorović ukazao je na policijsku brutalnost, nakon što je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju povreda koje je pretrpeo njegov najstariji unuk tokom protesta u Beogradu.

“Nisam ni znao da je bio na protestima, otišao je sa drugovima u sredu uveče. To su fina deca, idu na takmičenja iz fizike i matematike, nisu to mali huligani. Nije on bio u sukobu sa policijom, samo je išao ulicom i bio je tučen, mislim negde u blizini Pravnog fakulteta. Nema sumnje da su u pitanju policajci”, rekao je ranije Teodorović.

Proteklih dana na društvenim mrežama pojavio se još jedan snimak nasilničkog ponašanja policije, na kome se vidi kako su službenici u centru Beograda gurali ženu i udarali čoveka, koji je tvrdio da nije u nikakvoj grupi i da se tu samo zatekao vraćajući se sa posla.

Da slika i svedočenja građana, koji se se zatekli na protestu ili u neposrednoj blizini, i koji su pretučeni od strane policije, ima mnogo više nego što tvrdi zaštitnik Pašalić , govore brojne fotografije, koje verodostojno oslikavaju brutalnost policije proteklih dana u centru Beograda.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Neki građani su bili potpuno krvavi.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Na meti policije našli su se i novinari, koji su samo pokušavali da izveste javnost o dešavanjima na protestima. Tako su pripadnici MUP, prilikom potiskivanja demonstranata u Bulevaru kralja Aleksandra, povredili i izveštača agencije Beta Žikicu Stevanovića, uprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju. Oni su ga tukli pendrecima, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju.

I novinar našeg portal Nova.rs Marko Radonjić nije ostao pošteđen policijskih pendreka. Iako je Radonjić uporno govorio da je novinar, on je zadobio nekoliko udarca pendrekom dok je bio na zadatku. Ubrzo nakon prvog napada, on se ponovo našao na meti policije, kada su mu službenici MUP pretili privođenjem, jer je snimao policijsko postupanje.

Sa druge strane, našu novinarku Milicu Božinović je najpre policija tokom jedne večeri protesta udarila pendrekom po zadnjici, da bi je narednog dana udarila po prstima i izbila joj telefon iz ruke.

Čini se da su ovo samo neki od brojnih primera policijske agresivnosti, koje je bilo mnogo više. Dok ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor policije Vladimir Rebić, ali i zaštitnik građana dele mišljenje da je prekomerna sila upotrebljena samo u pojedinačnim slučajevima, video snimci i fotografije na društvenim mrežama pokazuju malo drugačiju stvarnost.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram