Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku je, reagujući na ukor od strane Evropske unije zbog otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu, napisala da "licemerje ima ime", aludirajući da je to EU.

„Licemerje ima ime. Kosovo nema ambasade u Madridu, Bratislavi, Atini, Bukureštu, Nikoziji. Verujem da ni Kosovo nema ambasadu u blizini EU. Bilo bi dobro da Brisel, pre nego što nam drži predavanja o ambasadi u Jerusalimu, malo izjavi o nedostatku kosovske misije pri EU. Nije li onda EU ‘neutralna’ prema statusu Kosova ili nije?! Pa … Bolje je da ne govorim o vizama“, napisala je Čitaku na društvenim mrežama.

Ona je napisala i da EU ima dvostruke standarde kada su u pitanju Kosovo i Srbija.

Prema njenim rečima, Srbija, iako zemlja kandidat za članstvo u EU, retko usklađuje spoljnopolitičke odluke sa EU.

Pomenula je odnose Srbije sa Rusijom i Kinom u prodaji oružja, ali prema njenim rečima, Brisel nikada nije upozorio Srbiju na ove akcije.

„Od odnosa sa Rusijom i Kinom do prodaje oružja, do skandaloznih glasova UN i kršenja međunarodnih sankcija, odluke Srbije i spoljna politika su u velikoj meri, ako ne i isključivo, u suprotnosti sa odlukama EU. Brisel nikada nije upozorio Srbiju. Bar ne javno. Izuzetak je otvaranje ambasade u Jerusalimu, gde je EU javno ukorila i Srbiju i Kosovo. Neću govoriti dalje, ali postoji naziv za ovakvu diferencijaciju“, napisala je Čitaku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar