Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje Sime Spasića je znalo da će se useliti u gradske prostorije u centru Niša i pre nego što je gradska Komisija razmatrala njihov zahtev da im se taj prostor dodeli, a lokal im je dat u zakup bez javnog nadmetanja i po povlašćenoj ceni od oko 100 evra mesečno, navodi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pročitajte još...

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je najavila sredinom godine da će u Nišu biti otvorena kancelarija Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, na čijem čelu je Spasić, piše CINS.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije navodi da je Udruženje znalo da će biti u tom lokalu, nedaleko od centralnog trga u Nišu, u Ulici Vožda Karađorđa, mesec dana pre nego što je gradska Komisija uopšte razmatrala njihov zahtev da im ga dodeli.

Prema zapisniku sa vanredne sednice Skupštine Udruženja od 15. aprila, jedna od tačaka bila je i imenovanje koordinatora kancelarije za Niš, a u zapisniku se navodi se da će ova kancelarija biti upravo u Ulici Vožda Karađorđa – u prostorijama koje će im gradonačelnica Niša zvanično dodeliti tek 26. maja, piše CINS.

Spasić je za CINS rekao da je još prošle godine njegovom Udruženju obećavan poslovni prostor u Voždovoj ulici za otvaranje spomen-sobe u Nišu. Iako kaže da mu nije bilo važno koji će prostor dobiti u toj ulici, u zapisniku su naveli onaj na broju sedam jer su porodice žrtava rekle da ta lokacija odgovara.

„Ta lokacija je duže vreme prazna. Još prošle godine (smo insistirali na njoj), ali su se vadili na koronu, dok ove godine nisu odlučili“, kaže Spasić.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je tačno da se ovo Udruženje raspitivalo za prostor, ali da je to moglo da uradi i bilo koje drugo udruženje.

Prema njenim rečima, da je bilo više zainteresovanih gradska Komisija bi „vagala“ kome bi dala lokal u zakup.

Na pitanje kako je Udruženje mesec dana pre nego što je Komisija razmatrala njihov zahtev znalo koji će prostor dobiti, odgovara da su zapisnici sa sednica Udruženja nihova interna akta.

„To je jedna potpuno nebitna stvar za Grad (…) Taj dokument nas ne obavezuje“, kaže Sotirovski.

Spasićevom Udruženju gradonačelnica je lokal dala bez javne licitacije i po povlašćenoj ceni, piše CINS.

Kako se navodi u istraživanju, prethodni zakupac Žitopek, koji je 2015. sa Gradom potpisao petogodišnji ugovor o zakupu ovog poslovnog prostora, bio je dužan da svakog meseca na gradski račun uplati oko 50.000 dinara.

Međutim, Udruženje Sime Spasića plaćaće nešto više od 12.000 dinara mesečno, odnosno, oko 100 evra, što je četiri puta jeftinije od iznosa koji je prethodni vlasnik bio dužan da plaća, piše CINS.

Razlog za to je, kako su za CINS objasnili iz Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj Niša, što na osnovu Vladine uredbe određene organizacije i političke stranke imaju pravo da plaćaju tek 20% od tržišne vrednosti poslovnog prostora.

Iz istog razloga, dodaju, prostorije su date u zakup neposrednom pogodbom, odnosno bez ikakvog javnog nadmetanja.

Ceo tekst CINS-a možete pročitati ovde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare