Đorđe Vlajić Foto:N1

Novinar Đorđe Vlajić za N1 kaže da dolazak američke delegacije u Srbiju, predvođene izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, pokazuje da Amerika želi da proširi svoj uticaj na Balkanu, kao i da će pored političke moći koju je i ranije ispoljavala, sada početi da bude ekonomski prisutnija.

To otvara vrata za nove američke investicije, ali istovremeno smanjuje ekonomski uticaj Rusije i Kine, rekao je Vlajić.

On je za „Novi dan“ ocenio da nije isključeno da će SAD početi da postavljaju i pitanja vezana za velike ekonomske zahvate Kine i Rusije u Srbiji, kao što su Gasovod, Železnice, pa i one u rudarstvu kao što je Bor.

„Ovo je znak da administracija Donalda Trampa ne miruje i da je postala agilnija i aktivnija kod nas“, rekao je Vlajić.

Povodom natpisa u današnjoj štampi da nam američka delegacija, donosi više milijardi investicija, Vlajić kaže da bi „sačekao sa milijardama“.

„Biće potpisano neko pismo o namerama da bi se ostavario deo dogovora u Vašingtonu, onaj ekonomski deo. Nadam se da će milijarde stići, ali nisam siguran da Amerikanci tako olako troše milijarde“, rekao je Vlajić i naglasio da je poseta Grenela i Belera znak da administracija Trampa ne prepušta ništa slučaju i da nastavljaju da rade na dogovoru iz Vašingtona.

U prištinskoj „Gazeti“ objavljen je tekst o poseti delegacije SAD u kom se navodi da su se u Prištini pojavili kauboji koji ostaju kratko, i pričaju jasno i nedvosmisleno, te da ne ostavljaju mogućnost da sporazumi ne budu ispunjeni. Takođe se pravi paralela sa EU, koja kako je ocenjeno, radi suprotno – polako, gubeći vreme.

Vlajić o tim navodima kaže da je SAD očigledno preuzela korake da bude prisutnija ovde, i da je nasuprot usporenosti EU, koja je pokušala da igra taktički, pokazala efikasnost, jasnoću i kratkoću politike.

„U politici SAD nema previše suptilnosti, jasno kažu šta hoće, pa ko pristane, ko ne pristane“, rekao je Vlajić ali je naglasio da nije siguran da će SAD potpuno ignorisati EU.

„Verujem da će i Brisel postati odlučniji i ubrzaniji“, naglasio je.

Povodom natpisa u štampi da se zbog posete Grenela odlaže i formiranje Vlade Srbije, kaže:“Ja stvarno ne znam šta je Grenel doneo u diplomatskoj torbi, posebno taj deo vezan za formiranje vlade. Ali sve to oko formiranja Vlade liči mi na poznatu seriju o Đekni – ‘Nije još, a kad će ne znamo'“.

Ističe da je ta priča višeslojna i da predstavlja demonstraciju aposlutne moći Vučića „koji je u poziciji Kaligule – on će namestiti za senatora koga hoće“.

Vučić, dodao je, na taj način ujedno i disciplinuje svoju stranku, davajući pojedincima čast da ih postavi na državne funkcije, „a sasvim je nebitno ko će biti premijer“.

On nije isključio mogućnost i da na odlaganje odluke o formiranju vlade utiču zahtevi inostranih partnera, među njima i oni ruski – da SPS bude u vladi jer imaju interese u sektoru energetike, pa da Vučić kombinuje i računa šta mu se najviše isplati.

„Svakakve priče idu, mislim da Vučić kombinuje i pravi račun šta će njemu da olakša upravljanje državom“, zaključio je Vlajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar