Foto:Nova.rs

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) održala je večeras vanrednu sednicu nakon što su danas građani sprečili ulazak njihovih predstavnika u kancelarije u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, a predsedavajući CIK Krešnik Radonjići rekao je da, s obzirom na današnju situaciju, nije moguće krenuti po planu organizacije izbora u četiri opštine.

On je, kako prenosi portal KoSSev, naglasio da je nepravedno ugrožavati živote funkcionera CIK, uz ocenu kako se „vidi da je pristup severu ograničen“.

„Koliko vidim, pod ovim uslovima ne možemo da počnemo, po našem planu kako smo predvideli. Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji neizvesnost. S druge strane, ne slažem se da policija nije reagovala. Sve akcije su koordinisane sa policijom. Evidentno je u izveštaju i medijima da je pristup našim kancelarijama problematičan. Bitni su, magacini, biračka mesta, a nemamo pristup“, rekao je Radonjići.

On je poručio i da čekaju izveštaj Kosovske policije, a da će nakon toga kontaktirati kosovsku predsednicu Vjosu Osmani.

„Ne mogu nikoga da ugrozim. Svaka pretrpljena šteta je naša odgovornost. Ostalo je da narednih dana komuniciramo sa policijom, da dobijemo izveštaj, a onda ćemo ga poslati predsednici“, naveo je predsedavajući CIK Kosova.

„Sutra je žreb, pa štampanje listića, dokle možemo da stignemo, ne znam, ne mogu ništa da kažem. Ono što smo danas videli, jasno je da je naš pristup severu ograničen“, naglasio je Radonjići.

Dvojica članova CIK-a iz redova Samoopredeljenja na sastanku su kazali da ovo telo treba da uputi pismo Evropskoj uniji i KFOR-u u kome će tražiti da „upozori Srbiju da ukloni oružane trupe, naoružane i paravojne grupe sa Severa“.

Vanredni izbori u četiri opštine na severu zakazani su nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Kosovskoj Mitrovici 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar