Foto: KoSSev

Sumnja se da su u prostorijama Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice bačene dve eksplozivne naprave, od kojih je jedna eksplodirala. Tim Kfora uklonio je tokom večeri drugu, neeksplodiranu ručnu bombu, javio je portal KoSSev.

EOD tim uklonio je posle 22 časa kontrolisanom eksplozijom napravu koja je pronađena u prostorijama opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice, javio je Radio Kontakt Plus, pozivajući se na potvrdu iz Kosovske policije za region sever.

Put ka prostorijama OIK-a koji je prethodno zatvoren, sada je otvoren, a EOD tim se u ovim trenucima pakuje, javio je radio.

Jedinice Kosovske policije i Euleksa obezbeđuju prostorije Opštinske izborne komisije koje su oštećene kada su Srbi sprečili ulazak članova OIK u njihove prostorije, prenosi KoSSev.

Foto: KoSSev

Kako je KoSSevu nezvanično rečeno na terenu, a potom i potvrdio neimenovani zvanični izvor, tokom današnjeg incidenta na ove kancelarije bačene su dve naprave od kojih je jedna eksplodirala. Policijski službenici i pripadnici Euleksa obezbeđivali su lice mesta, do dolaska KFOR-ovog tima za deminiranje.

Kosovska policija potvrđuje da njihovi službenici i KFOR-ova jedinica za deminiranje istražuju mesto događaja, kako bi očistili područje.

Podsetimo, Petar Petković saopštio je da su zapravo „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Demanti Kosovske policije

Izjave predstavnika Kancelarije za KiM su neistinite i tendenciozne – oglasila se Kosovska policija nakon navoda direktora Kancelarije za KiM da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Poručuju da ova institucija želi da uruši „profesionalnu, legitimnu i ustavnu misiju KP u vezi sa sprovođenjem reda i zakona na celom Kosovu“.

Ponovili su navode kosovskog ministra unutrašnjih poslova – da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni/grupe koji su koristili opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.

„Kriminalne grupe koje vrše nezakonite radnje kojima narušavaju slobodu i bezbednost građana teže da ove radnje pripišu redovnim jedinicama KP koje svoje dužnosti obavljaju sa velikom odgovornošću“, poručili su.

I oni su podcrtali ono što je Svećlja kazao – da KP intenzivno radi na identifikaciji osumnjičenih lica i sprovođenju istrage za privođenje počinilaca.

Iz KP je još jednom naznačeno da su njihovi službenici danas pomagali čelnicima opštinske izborne komisije u sprovođenju njihovih aktivnosti na severu, u skladu sa zakonom i zahtevom CIK-a.

***

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 07. decembar 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar