Foto: Arhiva/TANJUG / RADE PRELIC / an

Srpski deo tviter univerzuma od jutros je okupiran samo jednom temom - izborima u Crnoj Gori. Interesantno je videti kakve su stavove zauzele opozicione stranke, ali i istaknuti pojedinci, ali i stranke na vlasti - posebno SNS.

Malo ko je propustio, ali za one koji ipak jesu: u Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, ali i lokalni u pet gradova i opština.

Sve o tome čitajte u blogu uživo na našem portalu.

A kako političari u Srbiji dočekuju izborni dan, kakve rezultate očekuju, kakve poruke šalju?

Tvrdokorni

„Dveri“, očekivano, ne ostavljaju dilemu prilikom odabira strane za današnje izbore, i otvoreno podržavaju opoziciju u izbornoj trci sa Đukanovićevim DPS, protiv kog Dveri inače često govore.

Osim što su podržali opoziciju u totalu, Dveri su posebno naglaisli podršlu listi Demokratskog fronta, tvrde, nacionalno obojene struje koju predvodi Andrija Mandić. Mandić, inače, ne krije podršlu Aleksandru Vučiću, što pokazuje svu kompleksnost situacije.

Za DSS je, opet očekivano, Đukanovićev režim „antisrpski i kriminalan“.

DPS, konkretno Đukanović, sa DSS, konkretno Koštunicom, imao je ozbiljne sukobe još ranih 2000-ih, tako da animozitet ne čudi.

Među tvrdokornima je i Vladimir Đukanović, istaknuti rukovodilac SNS.

Đukanović na svom tviter profilu i sam dinamično prati dešavanja u Crnoj Gori, a i ako svoje stavove ne krije, donekle čudi što ide „protiv“ ćutanja svoje stranke, koja se oko izbora praktično ne oglašava.

Mudri SNS

Ćutanje vladajuće Srpske napredne stranke, čiji se rukovodioci (na čelu sa predsednikom Vučićem) ne oglašavaju u javnosti o izborima, takođe je očekivano, iz brojnih razloga –  od saradnje dveju režima do lične saradnje Đukanovića i Vučića.

Sve u svemu, ovo je od jutros poslednji tvit SNS zvaničnog naloga:

Opozicija tradicionalno podeljena

Zoran Lutovac i Demokratska stranka (onaj deo koji nije u otvorenoj pobuni) ne oglašavaju se o izborima. Šteta, jer bi mišljenje Lutovca, kao bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori, njegovo mišljenje imalo posebnu težinu.

S druge strane, „najglasniji“ predstavnik pobunjenog dela DS, Balša Božović, ima sledeću poruku oko crnogorskih izbora:

Njegov kolega Bogdan Tatić povukao je paralelu sa bojkotom izbora:

Vladimir Gajić, istaknuti član Narodne stranke, takođe je na strani opozicije…

…kao i Sergej Trifunović, koji u ovom slučaju – želi sreću svima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar