Foto: Profimedia.rs

Ustavna kriza na kosovskoj teritoriji, rezultat ranijih gresaka u dijalogu Evropske unije i SAD, izjavio je politički analitičar Bodo Veber, koji izlaz i ove situacije vidi najpre u povlacenju zahteva DSK za izglasavanje nepoverenja Aljbinu Kurtiju, a kada pandemija prođe raspisivanjem izbora.

Veber smatra da bi trenutna kriza vlade i situacija nastala usled pandemije mogla biti prevaziđena tako što bi se koalicioni partneri – Pokret Samoopredejenje i DSK dogovorili da nastave zajedničko upravljanje institucija, odnosno da DSK povuče zahtev za izglasavanje nepoverenja premijeru Aljbinu Kurtiju.

Sva ostala pitanja – takse, odnosi sa SAD ili EU – treba ostaviti za posle pandemije, smatra Veber.

Predlaže da kosovski predsednik i stranke na vlasti, PS i DSK, potpišu sporazum da će Hašim Tači obustaviti pregovore sa SAD ili EU, s jedne strane, dok bi Kurti i Samoopredeljenje u zamenu za to prihvatili uvođenje vanrednog stanja, uz prethodne garancije da to stanje Tači neće zloupotrebiti.

Najzad, Veber kaže da će pošto bude ukinuto vanredno stanje, posle krize korona virusa, na kosovskoj teritoriji treba raspisati nove vanredne parlamentarne izbore.

„Ne vidim drugi izlaz iz trenutne krize – koja traži hitno rešenje, jer istovremeno ugrožava život građana. Ova ustavna kriza je rezultat prethodnih zabluda u dijalogu EU I SAD”, rekao je Veber za prištinsku Kohu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram