Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Upoređujete cene hrane sa onima od prošle godine, brojite koliko vam ostaje za struju (ako je bude), grejanje (ako ga bude) i nove jakne za decu, jer su sve prilike da će u njima sedeti na časovima u školi. Vlast kaže za sve je kriv rat u Ukrajini i obećava da će sve biti u redu, ali đavo vam ne da mira i po ko zna koji put pokušavate da smislite kako ćete “najbezbolnije” da preživite zimu. Zato je dobro da znate da za neke zime nema. Pre svega za pojedine poslanike, koji će u ovom sazivu imati znatno veću platu.

Cene u Srbiji zvanično su povećane za 13,2 odsto u poslednjih godinu dana i to je itekako osetilo svako domaćinstvo u Srbiji.

Najviše su poskupeli jaja, mleko, ulje, meso, a njihova cena bila bi još veća da ih država nije ograničila. Najavljeno je i da to nije kraj, te da će inflacija u poslednja četiri meseca ove godine dostići vrhunac.

Foto: Shutterstock, Nova.rs, N1

Istovremeno je poskupela struja, zvanično oko šest, a prema procenama nekih stručnjaka i više od osam odsto. U 14 gradova Srbije odobreno je i poskupljenje grejanja, a dozvolu za isto čeka još 30 toplana, uključujući i Beograd.

Novčanici nam gore, a plate su, uglavnom, ostale iste.

Ne svima.

Najnoviji podaci Agencije za borbu protiv korupcije o imovini i prihodima javnih funkcionera pokazuju da je pojedinim poslanicima u republičkom parlamentu plata povećana u odnosu na onu koju su imali u prošlom skupštinskom sazivu. Doduše, ne svima i čini se samo onim najzaslužnijima, a najčešće kroz rad u skupštinskim odborima…

Tako su na spisku onih kojima je povećana plata poslanici SNS Biljana Pantić Pilja, Nevena Đurić, Lav Grigorije Pajkić…

Povišica za uvrede

Poslanici Pilji plata je u prošlom sazivu parlamenta iznosila 99.444, sad iznosi 112.000. Istakla se za skupštinskom govornicom, pogotovu pretnjama novinarima televizija N1 i Nova S, koje je u više navrata nazivala antisprskim medijima, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Biljana Pantić Pilja Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“U ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, govorila je Pilja.

Plata je povećana i Lavu Grigoriju Pajkiću, koji je navedene medije, uz list “Danas” uporedio s vođama logora u Jasenovcu, reditelje Gorana Markovića i Srđana Dragojevića s mafijašima, a govoreći o generalu Zdravku Ponošu rekao da je u vreme dok je bio na čelu Generalštaba, od kvalifikacija bilo dovoljno da završi neki NATO kurs. Za ovoj doprinos Pajkiću je plata povećana sa 115 na 130 hiljada dinara.

Miloš Vučević, Lav Grigorije Pajkić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nataša Jovanović “opala”

Pojačanje Srpske napredne stranke u ovom skupštinskom sazivu je bivša radikalka Nataša Jovanović. Ona ima dugo poslaničko iskustvo, a u javnosti je najpoznatija po kletvama koje je bacala sa skupštinske govornice. Jovanović se ove godine vratila u paralament u uniformi SNS, međutim, interesantno je da joj je plata sad manja nego što je bila. Dok je bila poslanica SRS primala je 120.000 dinara, dok joj sad plata iznosi 110.000.

SNS poslanica Nevena Đurić u prošlom sazivu parlamenta primala je samo paušal od 35.000, a sada joj plata koju dobija iz budžeta iznosi 128.000 dinara.

Ulazak u republički parlament isplatio se i bivšem gradskom menadžeru Goranu Vesiću, čija je plata porasla sa 109 na 130 hiljada dinara.

Bajatović neprikosnoveni rekorder

Rekord i dalje drži poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.

Prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, On prima 22.462 dinara mesečno kao direktor preduzeća Srbijagas, zatim oko 1,5 miliona donara kao član Nadzornog odbora AD Jugorosgaz, onda 587.000 takođe kao član Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor i 1,7 miliona donara kao direktor preduzeća Gastrans iz Novog Sada. Pored toga, prima i paušal kao poslaniku u iznoso od oko 35.000 dinara.

Dusan Bajatovic
Dušan Bajatović Foto:Zoran Lončarević

Sami izračunajte koliko je to ukupno.

Relativno visoka primanja ima i poslanica SNS Marija Zdravković, inače direktorka KBC Bežanijska kosa. Ona prima 150 hiljada kao direktor ovog kliničkog centra, zatim 74.000 kao docent Medicinskog fakulteta u Beogradu i dodatnih 25.000 kao naučni saradnik, a na godišnjem nivou primila je i 1,2 miliona dinara kao naknadu za kovid dežurstva i rad po pozivu. Ne prima poslaničku platu.

Opozicija solidna

Ovaj saziv parlamenta obeležio je i povratak opozicije, pa se s obzirom na to, ne može govoriti o njihovom povećanju plata. U svakom slučaju, među najvišim je plata potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića, koji je ujedno i potpredsednik parlamenta i šef skupštinskog Odbora za spoljne poslove. Mesečno je plaćen 150.000 dinara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić prima platu od 135.000 dinara, kopredsednik stranke Zajedno i predsednik Odbora za ekologiju Aleksandar Jovanovića Ćuta 132.000, a šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd Radomir Lazović 130.000 dinara.

BONUS VIDEO: Naprednjaci i sporna zvanja – Niz nastavila poslanica Staša Stojanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare