Foto: Wavebreak / Profimedia, Shutterstock, Profimedia

Vlada Srbije zvanično je donela zaključak kojim preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da poskupi struja za privredu. Ova promena u ceni tiče se zapravo svih građana Srbije, ne samo privrednika, jer će nova cena struje za proizvođače sa sobom doneti i čitav niz poskupljenja proizvoda koje svi svakodnevno koristimo. Najveća razlika primetiće se u cenama onih proizvoda za čiju se proizvodnju koristi velika količina električne energije, poput hrane, pekarskih i zamrznutih proizvoda, ali i ogreva i proizvoda od papira.

Kako je za Nova.rs rekao profesor Ekonomskog  fakulteta dr Goran Petković, struja spada u takozvana dobra posredničkog karaktera. To znači da svojim cenama utiču na cene drugih proizvoda u koje su ugrađene. Tu spadaju, između ostalog, i drugi energenti i repromaterijali. Kada poskupi struja, dolazimo u situaciju da i svim tim sirovinama skače cena. Dakle, poskupljenje struje za privredu najviše će pogoditi one grane industrije za koje ona predstavlja značajnu stavku u proizvodnji, te su više cene tih proizvoda neminovne.

„Primera radi, možemo očekivati poskupljenja pekarskih proizvoda – struja tu predstavlja značajan element proizvodnje“, naveo je ekonomista Saša Đogović.

Još jedan veliki potrošač električne energije su hladnjače. Dakle, svi proizvodi koji se zamrzavaju i hlade će verovatno poskupeti. Tu spadaju meso, riba i morski plodovi, zamrznuto voće, povrće i pecivo.

Energetski stručnjak Željko Marković podseća da se u industrijama koje troše puno struje, kao što su, osim gorepomenutih i čeličane i pogoni za proizvodnju papira ili peleta – mogu očekivati poskupljenja. Jednostavno objašnjeno, poskupeće sve – od toalet papira do ogreva.

A poskupeće i neke usluge. Na primer, javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju, mogu da povećaju cene zakupa. Kongresni centri ili dvorane, hoteli, apartmani, pa i zakup lokala u tržnim centrima – sve će to biti podložno poskupljenjima kada poskupi i struja za privredu.

Skuplja struja i za potrošače

Podsećamo, struja će za potrošače poskupeti od prvog septembra – i to za 8,3 odsto. Poskupljenja, zahvaljujući velikom broju fiksnih stavki u računu, neće biti prevelika, ali ćete bez obzira na to, izdvajati po nekoliko stotina dinara više na mesečnom nivou kako biste namirili svoje troškove za električnu energiju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare