FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

U Skupštini Srbije su usvojene su izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, kojim se predviđa spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto, kao i da se na izbornim listama poveća broj žena na 40 procenata. 

Predlog o smanjenju cenzusa potpisalo je 103 poslanika Srpske napredne stranke, dok je poslanica Demokratske stranke, Gordane Čomić, predložila povećanje kvota za učešće žena na izbornim listama. Za izmene i dopune Zakona glasalo je 157 poslanika.

Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, kazala je da se navedenim izmenama čini velika stvar, te da je u Skupštini već oko 37 odsto žena. Nakon što je parlament izglasao predlog Gordane Čomić,  Gojkovićeva je čestitala svim ženama u Srbiji. 

Pre usvajanja navedenih zakonskih promena, na Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, usvojen je amandman predstavnice SNS, Marije Obradović, kojim se dopunjava predlog Čomićeve i precizira da na svakih pet kandidata, dva moraju da budu predstavnice manje zastupljenog pola.

#related-news_0

Skupštinski Odbor usvojio je i amandmane Muamera Zukorlića iz Stranke pravde i pomirenja, kao i  Balinta Pastora iz Saveza vojvođanskih Mađara, koji se odnose na način formiranja lista nacionalnih manjina.

Zukorlić se osvrnuo na deo Zakona o izboru narodnih poslanika, kojim je predviđeno da stranke nacionalnih manjina moraju da prilože potvrdu odgovarajućeg nacionalnog saveta, da su predstavnici manjinskih stranki. Umesto toga, on je predložio da Republička izborna komisija dobije mogućnost da zatraži mišljenje od nadležnog nacionalnog saveta o tome ko je podnosilac izborne liste.

Amandman Balinta Pastora podrazumeva da političke stranke i koalicije nacionalnih manjina mogu da učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova, pri čemu se prilikom raspodele mandata, primenom sistema najvećeg količnika, rezultati izbornih lista stranaka manjina uvećaju za 35 odsto.

Izuzev Čomićeve, predstavnici Saveza za Srbiju i Dostaje bilo, nisu učestvovali u današnoj raspravi.

Gojković o Gordani Čomić: Da je ovo uradio muškarac, manji bi bio odijum mržnje
Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, apelovala je na poslanike da ne vređaju predstavnicu Demokratske stranke, Gordanu Čomić i pozvala poslanike da glasaju za izmenu Zakona, poručivši da u potpunosti razume odluku poslanice iz redova DS.
„U svojoj etičkoj i moralnoj dilemi, ona se, između partije i dobrog Zakona, odlučila za ovo drugo. U jednom delu svog političkog života, bila sam u sličnoj dilemi“, rekla je Gojković.
Ona je kazala da Čomićeva svojim postupkom nije otvorila vrata Srpske napredne stranke, te da je svi napadaju, „usled predredrasuda koje su ukorenjene o ženama“.
„Da je ovo uradio muškarac, manji bi bio odijum mržnje i nerazumevanja. Uvek su žene bivale preletačice i izdajnice, dok su muškarci duboko promišljena politička bića, koja znaju zašto će preći iz
jedne u drugu partiju“, izjavila je Gojkovićeva.