Branko Čečen Foto: Ivan Dinić/Nova S

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić "setio" da su građani u pravu tek kad su blokirali puteve i mostovi, odnosno da je reagovao tek kada je projekat kopanja rudnika u Jadru izazvao masovnu pobunu građana širom Srbije. Govoreći o pravima građana koja su vezana za odnos sa Rio Tintom, on je naveo da su meštani prepušteni sami sebi. "Ono što je trebalo da zaštiti naše građane je država, a to je potpuno disfunkcionalno. Državu baš briga, i to je zapanjujuće", istakao je on.

On je naveo da je glas građana koji su obespravljeni, koji se bune ili koji su bili primorani da prodaju svoja imanja, trebao da bude saslušan mnogo ranije, preko normalnih kanala, počevši od lokalne samouprave pa do najvišeg državnog nivoa.

„Ovako, tek kada su građani blokirali raskrsnice, puteve i mostove , predsednik se setio da su građani u pravu i voleo bih da se ne napravi oko toga atmosfera poraza, jer to što je najviši državni funkcioner prihvatio da reaguje na probleme građana je dobro i samo smo zaboravili kako to izgleda“, navodi on.

Ocenjuje da je Vučić pokazao još mnogo ranije da će reagovati na ovu pobunu, jer je pitanje zaštite životne okoline univerzalno, i važno je svim građanima, bez obzira na njihova politička i druga opredeljenja.

„Čini mi se da je video kapacitet da se generalno nezadovoljstvo na jednom takvom univerzalnom problemu može jako brzo da se raširi i da ima veliki kapacitet za proteste“, kazao je Čečen.

Smatra da je reakcija vlasti na blokade puteva od strane građana bila dobra, i podseća na neke od loših njenih odluka u poslednjih nekoliko godina.

Komentarišući slučaj Pere Stanimirovića, koji je imao zemljište i šumu u selu Krivelj kod Bora, i kome je imovina oduzeta bez ikakve zvanične odluke i obaveštenja od strane kineske kompanije.

„Čovek se probudio jednog dana i zatekao mašine na svojoj zemlji, i saznao da mu je zemlja oduzeta. Niko ga nije obavestio, niko mu ništa nije javio, niko nije našao za shodno da razgovara sa njim na bilo koji način. I to je taj Zakon o eksproprijaciji koji brani Aleksandar Vučić, koji je potpuno neodrživ sa aspekta ljudskih i građanskih prava. Bilo koji biznis, makar i kineski, nema dušu, i probaće da iskoristi neke stvari , ali je ovo stvarno pokazatelj potpunog odsustva brige za građane“, istakao je Čečen za N1.

Prema njegovim rečima, Stanimiroviću kome je oduzeta imovina bez ikakvog obaveštenja, je šuma posečena mesec dana pre nego što je dobijena dozvola za to.

„I nisu oni ušli u njegovu zemlju 10 metara, oni su ušli u njegovu zemlju 100 metara… To znači da bukvalno mogu da mašine uđu u vaše i moje dvorište i počnu da kopaju. I to nije bila greška. Imamo tekstove o drugim rudnicima gde se potpuno iste stvari događaju. Vidite jednu brutalnu manipulaciju ljudima. Vidite kako dovode ljude u bezizlaznu situaciju da moraju da prihvate sve što im se ponudi, jer će u protivnom izgubiti sve budzašto“, naglašava gost N1.

BONUS VIDEO: Blokada autoputa kod Sava Centra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare