Čanak: Vučić opasan protivnik, napravio „inkluzivnu“ vladu

Politika 26. okt. 202015:35
Podeli:
Foto:Zoran Lončarević

Sastav nove vlade pokazuje da je Alekandar Vučić izuzetno opasan protivnik svakome ko pokušava da plasira neke svoje ideje, zato što, ako misliš da ga pobediš sa više nacionalizma to ne može, ako misliš da ga pobediš na populizam - ne može, a s druge strane on je napravio jednu inkluzivnu varijantu vlade, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Čanak je, gostujući na televiziji Hepi, rekao da će u novoj Vladi Srbije, čiji je sastav juče najavljen, biti svega i svačega, kao i da je ona zaštićena od napada sa više strana i biće napadana sa više strana. Čanak je istakao i da bi on, da je bio u situaciji da sastavlja vladu, Gordanu Čomić predložio za isto ministarstvo za koje ju je predložio Aleksandar Vučić i da je ona idealna osoba za to, bez obzira kakva je vlada.

Lider LSV istakao je da Čomićevu poznaje dugo, od gimnazijskih dana i da je siguran da će ona sigurno uraditi pomak kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, a koja su ključna u priključenju Srbije Evropskih uniji.

„Slučajno imam informaciju da je ona na razgovore o tome da uopšte učestvuje u vladi došla sa napisanim radom šta će sve ona da uradi i rekla ili ću da dobijem mogućnost da ovo uradim ili nemojte na mene računati“, rekao je Čanak.

Lider LSV se osvrnuo i na izbor Ivice Dačića za predsednika Skupštine Srbije istakavši da je to „druga ili treća funkcija u državi, to je značajno mesto ako znaš šta ćeš s njim“.

„Ivica Dačić je dugo bio u izvršnoj vlasti, videćemo kako će se snaći u izvršnoj vlasti, kazao je Čanak i naglasio da je parlament mesto za dijalog i da ne vidi razlog da se dijalog obavlja bilo gde drugde. Prema njegovim rečima, parlament u Srbiji se često ismeva da bi se umanjila uloga parlamentarizma i da bi parlament postao privezak izvršne vlasti, što je uvod u diktaturu.

Lider LSV je negodovao što je Aleksandar Vulin predložen za ministra policije, nakon što je bio ministar odbrane i rekao da „ministarstva sile ne služe tome da neko leči komplekse jer nije išao u vojsku“.

Dodao je da novi ministar policije kao prvi posao mora da ima rešavanje problema neadekvatne prijave za dodelu jeftinih stanova snagama bezbednosti, jer, kako je rekao, ako policija ne veruje u pravdu u svojoj državi, onda ta država nema budućnosti.

Komentari

Vaš komentar