Foto: Medija centar Beograd

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš, izjavio je večeras da koalicija sa Srpskom naprednom strankom (SNS) u Novom Sadu neće imati uticaja na građanski vrednosni sistem LSV-a.

„LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme i politiku zbog saradnje sa SNS-om na nižim nivoima vlasti, te u vezi s tim biće otvorena unutrašnja rasprava u stranci“, rekao je Kostreš za Radio-televiziju Vojvodine.

Dodao je da je on lično bio protiv koalicije sa SNS-om u Novom Sadu, ali je napravljen dogovor između gradskih odbora, i to je nastavak saradnje od prošlog puta.

„S druge strane, moram da kažem da su novosadski ligaši i novosadski naprednjaci uspostavili određenu komunikaciju, pa su ulaskom Lige u vlast urađene neke važne stvari, koje su nama važne, kao i građanima Novog Sada“, kazao je Kostreš.

Ocenio je da je učešćem LSV-a u gradskoj vlasti u Novom Sadu sprečeno ono „naradikalnije i najdešnje“ krilo SNS-a da dođe do izražaja, a za Novi Sad su učinjene neke veoma važne stvari, počev od toga da je postao Evropska prestonica kulture, do nekih važnih investicija.

Kostreš je podsetio da je LSV od samog početka upozoravala da je bojkot izbora „glupost“ i da će dovesti do još veće svevlasti Aleksandra Vučića, jer on ne bi imao toliko poslanika da su svi izašli na izbore.

„Bojkotaši su govorili da Evropa neće priznati izbore, ali ih je priznala i oni su legalna i legitimna vlast. Izborni uslovi su bili najgori od Miloševićevog perioda, ali oni se neće popraviti sami od sebe, moramo izaći na izbore i boriti se. Građani koji su s pravom bili ljuti, koji su s pravom protiv načina na koji vlada SNS, nažalost su jako pogrešili jer nisu izašli na izbore“, ocenio je Kostreš.

Podsetio je da su LSV nazivali „izdajnicima“ kada su govorili da je raznorodna grupacija kao što je bio Savez za Srbiju, pogrešna.

„Ne možete ljotićevce i evropejce da stavite u isti koš. I sada se Savez za Srbiju raspao, pa se sada razmišlja o nekoliko kolona, o čemu smo govorili odavno“, naveo je Kostreš.

Dodao je da LSV sebe vidi u „građanskom, evropskom bloku“ , koji je počeo da se gradi pred protekle parlamentarne izbore, kao i u koaliciji Vojvođanski front na nivou Vojvodine, pošto je reč o koaliciji koja nastavlja da postoji i nakon izbora.

„Mislim da treba vrlo brzo očekivati jedan građanski evropski blok, na čelu sa grupacijama i pojedincima koji su izašli na prethodne izbore, ali i znatno šire od toga. Grđanska opcija u Srbiji mora imati svoje predstavnike“, kazao je Kostreš.

Na pitanje da li će učestvovati u pokrajinskoj vlasti sa SNS-om, generalni sekretar LSV-a je rekao da nije bilo kontakata na tu temu i da ne veruje da je takva koalicija moguća u Skupštini Vojvodine.

Kostreš je rekao da od državnog vrha Srbije očekuje da povuče nekoliko važnih poteza, a pre svega da se potpiše pravno obavezujući sporazum sa Kosovom.

„Kosovo je kamen oko vrata moderne Srbije, niti će biti vraćeno u ustavno-pravni sistem Srbije, niti to nama treba. Iskreno se nadam što skorijem postizanju dogovora“, kazao je on.

Ocenio je da aktuelni saziv Skupštine Srbije neće trajati ceo mandat, već će parlamentarni izbori biti održani zajedno sa predsedničkim, 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare