Foto:Nemanja Jovanović

Lider Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak sastao se u Prištini sa sa aktuelnim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako navodi, u privatnoj poseti razgovarao o poboljšanju odnosa i traganju za konstruktivnim rešenjima situacije na Kosovu. Prethodno, Čanak je na Vidovdan na Gazimestanu položio venac na Spomenik kosovskim junacima.

“Želeo sam, i uspeo, da razgovaram sa gospodinom Kurtijem drugim jezikom, iz pozicije nekog ko nije opterećen državnom vlašću i svakodnevnom politikom, kako bi se pitanje Kosova počelo rešavati konstruktivno. Stavovi koje je izneo u našem razgovoru su vrlo bliski onima koji su dati i na zvaničnom državnom nivou”, kaže Čanak, napominjući da je razgovor, po Kurtijevoj želji, tekao na srpskom jeziku. Lider LSV je sa premijerom Kosova otvorio i pitanje nestalih osoba, koje se, smatra Čanak, mora rešiti ukoliko postoji želja za nastavkom dijaloga.

“Obilazeći groblje u Meji, gde je 27. aprila 1999. godine ubijeno 375 civila, video sam i grob sedmogodišnje devojčice koji je prazan, jer njeni zemni ostaci još uvek nisu pronađeni. Da bi se došlo do smirenja, to se mora rešiti. To zaslužuju njeni roditelji i druge žrtve”, kaže Čanak, napominjući da su problemi Kosova “preduboki” i da ih mogu rešiti jedino “strpljenje i dobronamernost”.

“Na Kosovo se mora doći da bi se stvari videle sopstvenim očima i čuti sopstvenim ušima. Pored Prištne, obišao sam i Prizren, Đakovo, Peć … i razgovarao sa ljudima, da bih od njih čuo kako zaista izgleda život tamo. Ne smatram da samo državne vlasti treba da rešavaju problem Kosova, već da i opozicione stranke treba da daju neke konkretne predloge i načine poteze kojima bi se poboljšali odnosi, pojačala saradnja i ljudi prestali da ginu”, kaže Čanak, napominjući da na Kosovo nije otišao kao svojevrsni medijator između Vučića i Kurtija, već isključivo iz lične potrebe, ali i činjenice da nerešavanje kosovskog pitanja odlaže sva druga pitanja, pa tako i Vojvodine.

“Kosovo će uvek biti zgodan izgovor svim nacionalistima i desničarima, i onima u opoziciji i onima iz vlasti, kako bi se odložilo drugo veliko pitanje, a to je decentralizacija Srbije. Zbog toga njima ni nije u interesu rešavanje Kosova”, kaže Čanak. Tokom boravka na Kosovu lider Lige je obišao i manastir Visoki Dečani, kao i Pećku patrijaršiju. Poznat kao oštar kritičar crkve, Čanak je svoje posete manastiru i patrijaršiji objasnio time da “oni ne pripadaju samo desničarima”.

“Dečani ne pripadaju samo onima koji se busaju u pravoslavna prsa po beogradskim splavovima, već su deo identiteta koji pripada svima nama”, rekao je Čanak. Nakon Kosova, lider LSV je nastavio turneju posetom Cetinju, a očekuje ga i večera koju mu je, “u čast povratka u Crnu Goru” upriličio predsednik Milo Đukanović. U planu su mu i poseta Dubrovniku, Sarajevu i Potočarima, ali pre njih će, zajedno sa sinom koji ga prati na putu, posetiti i manastir Ostrog, “jer ga je moj sin, kako je sam rekao, do sada video samo na tetovažama”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare