Foto: Privatna arhiva/Printscreen Fonet/Video

Današnji upad policije na imanje Dejana Bulatovića, potpredsednika Stranke slobode i pravde, podsetio je ovog političara na sličnu situaciju koju je doživeo sredinom devedesetih godina prošlog veka, kad je zbog protesta protiv Slobodana Miloševića takođe imao probleme sa policijom.

Podsetimo, Bulatović je prethodnog dana bio organizator protesta ispred Predsedništva, gde je govorio o skupocenim sakoima koje nosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ispred zgrade Predsedništva nosio kartonsku figuru prvog čoveka države, koju je simbolički oborio, sugerišući da se uskoro bliži njegov pad.

Slučajno ili ne, reakcija države ubrzo je usledila, te su tako već sutradan na njegovo imanje u Šidu došli pripadnici policije i oduzeli mu oružje za koje, kako tvrdi, ima uredne dozvole.

“Kad sam ih pitao zašto to rade, oni su rekli da je jutros stiglo naređenje iz Beograda i da oni moraju da postupe prema naredbi koju su dobili. Policija mi je oduzela i oružani list. Rekao sam im da krše Ustav, da nije u redu da to rade 24 sata od konferencije, koju sam održao ispred Predsedništva o Vučićevoj skupocenoj odeći i da je reč o kažnjavanju opozicije, međutim oni su me ignorisali”, naveo je Bulatović uz ocenu da je apsurdan pravni osnov zbog kojeg je policija došla na njegova vrata:

“Na moje pitanje da li postoji pravni osnov za to što rade, oni su mi rekli da postoji neki prekršajni postupak zbog protesta u Vinči iz 2019. godine, na kojem sam ja učestvovao”, kaže on i dodaje da je ubeđen kako je simboličko predstavljanje pada Aleksandra Vučića uzrok neprijatnosti koju je doživeo.

Foto:Screenshot/Facebook/Stranka slobode i pravde

Bulatović se simbolikom koristio i 1996. godine. Tada je sa velikom lutkom Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, odevenog u prugasto zatvorsko odelo, privlačio najveću pažnju na protestima.

Zbog te lutke nije izbegao muke. Ne samo da je smešten u zatvor, uz obrazloženje da je ometao saobraćajne policajce u obavljanju dužnosti, već je i brutalno pretučen. Kako je za Nova.rs rekao, njegov jedini greh je bio to što je Miloševića prikazao kao robijaša.

“Kad sam devedesetih godina nosio lutku Slobodana Miloševića, stavili su me u zatvor, a obrazloženje je bilo da sam ometao saobraćajne policajce. Sad, trideset godina kasnije dešava se identična stvar kad sam se pojavio sa kartonskom figurom Aleksandra Vučića ”, rekao je Bulatović za naš portal.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare