Mural Ratko Mladic
Aida Ćorović, Mural Ratko Mladić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Brojne organizacije osudile su privođenje aktivistkinje za ljudska prava, Aide Ćorović, koja je u Beogradu jajima gađala mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg zapovednika Vojske Republike Srpske.

Stranka slobode i pravde saopštila je da je Ćorović ličnim protestom želela da ukaže na to Srbija ponovo postaje društvo u kome se veličaju ratni zločinci.

Iz ove partije kažu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „navodno patriota po potrebi“, koji je prvo prelepljivao ime ulice Zorana Đindica imenom ulice Ratka Mladića, pa nekoliko godina kasnije tog istog Đinđića „kovao u zvezde“, a sada opet omogućava potpisivanje peticije da se Đinđićeve ubice puste iz zatvora.

„Vučićeva ‘politika po potrebi’ koja je sada opet u fazi da veliča i slavi zločine, pogubna je po Srbiju i ponovo preti da celo društvo plaća cenu takve politike koja je već uništila budućnost mnogih generacija“, navode iz SSP.

Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode zatražile su obustavljanje svih postupaka protiv Ćorović i Jelene Jaćimović, druge aktivistkinje koja je bacala jaja na mural i bila udaljena od strane policije u civilnoj odeći.

„Na dan borbe protiv fašizma, hapšenje aktivistkinja za ljudska prava i svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji“, saopštile su ove organizacije, piše N1.

Aktivisti podsećaju da je hapšenje Maje Stojanović, sada izvršne direktorke Građanskih inicijativa, pre 14 godina nakon slične akcije protiv Ratka Mladića završeno tako što je ona proglašena zatvorenicom savesti od strane Amnesti internešenela, a predsednik Srbije platio tada dosuđenu prekršajnu kaznu.

„Ponavljanje ovakvih katastrofalnih grešaka od strane vlasti u Srbiji nas vraća u nazad i pokazuje da Srbija ide u pravcu slavljenja zločina, a ne demokratizacije“, navodi se u saopštenju Platforme koju čine Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Incijativa za socijalna i ekonomska prava – A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Trag Fondacija, Slavko Ćuruvija Fondacija, Helsinški odbor za ljudska prava Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Srbija u pokretu, CRTA, Naša zadužbina, Catalyst Balkans, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Transparentnost Srbija.

Skupština slobodne Srbije saopštila je da pruža punu podršku aktivistkinji i svojoj članici Aidi Ćorović, i smatra da je njeno „brutalno hapšenje najbolji pokazatelj da je ova vlast zrela da ode i da jednom zauvek završi na smetlištu istorije“.

„SSS upozorava da je odnos prema Mladiću i njegovom delu Srpska napredna stranka i njen lider pokazala još odavno – prelepljivanjem Bulevara Zorana Đinđica natpisom Bulevar Ratka Mladića, a sada osuđenika za najteža krivična dela promoviše štiteći mural sa njegovim likom“, navodi se u saopštenju.

Privođenje su takođe osudili stranka Zajedno za Srbiju i Otvorena građanska platforma AKCIJA, koji su ocenili da su „državni organi i aktuelna vlast pokazali svo svoje licemerje i spremnost da na silu ‘brane’ svoje nacionalističke ideale“.

„Dok se protiv dokazanih kriminalaca i onih koji su kršili zakone ne pokreću nikakvi postupci, a neki se nalaze na visokim državnim pozicijama, prema građanima se upotrebljava fizička sila, od strane osoba za koje se pretpostavlja da su policajci u civilu, što je jasan dokaz da je vladavina prava u ovoj državi dotakla najniže dno“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Privođenje Aide Ćorović zbog „skrnavljenja“ murala Ratka Mladića

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare