Ana Brnabić Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je, tokom susreta sa predsednikom Papske akademije za život, monsinjorom Vinćencom Paljom, zahvalila Svetoj stolici na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije, utemeljenoj na poštovanju međunarodnog prava.

Ona je, u razgovoru, istakla neophodnost implementacije Briselskog sporazuma i osnivanja Zajednice srpskih opština, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Monsinjor Palja, koji je takođe veliki kancelar Papskog teološkog instituta za brak i porodične nauke „Jovan Pavle Drugi“, podvukao je da veze između Italije i Zapadnog Balkana traju vekovima i da su izgrađene na poštovanju i uvažavanju, a da je vizija Svete stolice da pruži podršku regionu u što boljem povezivanju, poštujući tradiciju i različitosti.

Istakao je da je Sveta stolica opredeljena za unapređenje odnosa sa Srbijom i da će zajednica Sant Eđiđio, uz insistiranje na međuverskom dijalogu, nastaviti da podržava regionalni razvoj i stabilnost, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Brnabićeva je, tokom susreta, ocenila da su odnosi Srbije i Svete Stolice bez otvorenih pitanja, da su stabilni i da ih karakteriše uzajamno uvažavanje i poštovanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednica Vlade posebno je zahvalila na podršci Svete stolice stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i iskazanom interesovanju za aktuelne prilike u regionu, ističe se u saopštenju.

Jedan od osnovnih prioriteta Srbije je, kako je premijerka istakla, stabilan i dobro povezan region, koji će omogućiti bolji životni standard i perspektivu njegovim građanima.

U tom smislu, ocenila je, doprinosi i inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja je komplementarna sa svim drugim regionalnim inicijativama i najbolji put do stabilnosti regiona.

Monsiljor Palja, navodeći da je dijalog, saradnja i osnaživanje veza u regionu, jedini put ka miru i stabilnosti, istakao je da Sveta stolica podržava ove napore i Srbiju koja, koja prema njegovim rečima, predstavlja stožer Zapadnog Balkana.

On je ocenio da je evropska perspektiva važna kako za Srbiju, tako i za čitav region. Kako je istakao, Srbija je istorijski i geografski deo Evrope i izrazio uverenje da će se proces integracija ubrzati u budućnosti, napominje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar