Ana Brnabić Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade o Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će biti predstavljen na sednici SB UN 27. aprila 2023. godine, o situaciji na Kosovu, položaju Srba i nealbanskog stanovništva, kao i o neophodnnosti implementacije Briselskog sporazuma.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da je veoma zabrinuta za bezbednost Srba na Kosovu, koji su konstantno izloženi provokacijama od strane Prištine.

Brnabić je ukazala da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosovu, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka je, kada je reč o Briselskom sporazumu, podsetila da taj dokument nije implementiran od strane Prištine čitavih 10 godina.

Ona je istakla da je neophodna puna primena Briselskog sporazuma i uspostaljanje Zajednice srpskih opština, što će omogućiti Srbima da se osećaju sigurnije.

Brnabić je, govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, naglasila da je taj format odlična prilika da se čitav region poveže, kako bi se ostvario ekonomski prosperitet, kao i brži protok ljudi i robe.

Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolin Zijade poručila je da je cilj da se očuva mir i stabilnost na Kosovu i posebno pohvalila inicijativu „Otvoreni Balkan“, kao mogućnost boljeg ekonomskog povezivanja regiona.

***

BONUS VIDEO – Poslanici opozicije napustili sednicu Odbora za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare