Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac nije smenjen zbog sadržaja pisma koje je potpisao, već zato što o svom postupku nije obavestio državni vrh.

Zurovac je, naime, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja.

Brnabić je na konferenciji u Beogradu, na pitanje zašto je Zurovac smenjen budući da je to pismo potpisivao i prethodne tri godine i da li je sam sadržaj pisma sporan za Srbiju, rekla da ambasador ne može da predstavlja sebe ili svoje lične stavove, kakvi god oni bili, jer je u nekoj zemlji da bi predstavljao svoju državu.

Navela je da ambasadori Srbije u nekoj zemlji, kao ni ambasadori bilo koje države u našoj zemlji, ne mogu da potpisuju bilo šta, a da nemaju eksplicitno odobrenje Ministarstva spoljnih poslova ili makar konsultacije sa kabinetom predsednika Vlade ili kabinetom predsednika Republike.

„U ovom slučaju ništa od toga se nije desilo. Ambasador se nije konsultovao ni sa Ministarstvom spoljnih poslova, ni sa mojim kabinetom, niti sa kabinetom predsednika“, rekla je Brnabić.

Istakla je da se ovde na radi o sadržaju pisma, već o diplomatskim protokolima.

„Nismo ulazili u sadržaj pisma. Iznenadili smo se da je naš ambasador u jednoj zemlji potpisao nešto, a da niko u Srbiji nema nikakvu informaciju o tome“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li se Zurovac konsultovao prethodnih godina, Brnabić je rekla:

„To zaista ne znam, ali ako je potpisivao, a nije se konsultovao onda je naša ogromna greška, moje vlade, što je on postao ambasador u toj zemlji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar