Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je na današnjoj video konfrenciji premijerki Ani Brnabić na reizboru, a razgovarale su i o evropskom putu i vladavini prava u Srbiji, navode u Evropskoj komsiji.

„U tom kontekstu, razgovaralo se i o medijskim slobodama, a premijerka Brnabić je dala uveravanja da će Vlada učiniti ono što je neophodno kako bi se obezbedile medijske slobode u Srbiji“, kaže portaprol EK Erik Mamer.

Povodom pitanja dopisnika N1 o tome šta Evropska komisija, „sem pisanja izveštaja“, može da učini i „pritisne Srbiju“ po pitanju „loše situacije u medijskom prostoru“ i „bezbednosti novinara“, u Evropskoj komisiji kažu da pozdravljaju činjenicu da su u Srbiji usvojeni Medijska strategija i Akcioni plan za njeno sprovođenje, koji se bave ovim pitanjima.

„Pozdravljamo usvajanje i pozivamo Srbiju na primenu, na transprentan i sveobuhvatan način. Očekujemo i da će nova radna grupa za bezbednost novinara nastaviti da prati pravosudne odluke koje se tiču fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima“, kaže Pisonero.

Ana Pisonero kaže da Komisija pozdravlja osudu koju su vlasti Srbije izrekle povodom napada i pretnji novinarima i dodaje da se od Srbije očekuje da napravi „okruženje u kome će sloboda izražavnja biti moguća bez prepreka“.

„Za nas su medijske slobode i medijski pluralizam osnovni aspekti koji se nalaze u evropskom DNK“, zaključila je Pisonero.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar