Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić jučerašnjom izjavom da je lično naložila ljudima u eUpravi i svom kabinetu da ne odgovore na pitanja N1, prekršila je zakon i Ustav, ocenjuju sagovornici portala Nova.rs. Prema oceni advokata i bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, profesora ustavnog prava Bogoljuba Milosavljevića i predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željka Bodrožića ovakav potez premijerke ogolio je ono što se već godinama zna, a to je da državni funkcioneri i institucije svakoga dana krše zakon uskraćujući informacije od javnog značaja medijima koje vlast smatra nepodobnim.

Predsednica Vlade juče kasno popodne sazvala je vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je optužila televiziju N1 i njene novinare da ruše plan vakcinacije i da su „politički protivnici“ zbog živog uključenja u kome su građani koje su zatekli tamo rekli da su pozvani na vakcinaciju u Belekspo centar, a da su tamo zatekli zaključana vrata.

Novinari ove kuće poslali su pitanja eUpravi, ali odgovori nisu stigli.

Javnost je nekoliko sati kasnije saznala i zašto.  Na vanrednoj konferenciji za novinare premijerka Ana Brnabić javno je priznala da je lično naložila da se ne odgovori na pitanja novinara.

„Ja sam rekla da ne daju odgovore, jer da je direktor dao demanti, to bi vam bila poslednja vest u levom donjem uglu vašeg portala u kome je demanti jedna rečenica i to nisam htela da dam, jer sam tu da branim proces vakcinacije“, odgovorila je premijerka.

U ovom odgovoru sporno je nekoliko stvari, ali najviše od svega sa kojim pravom se medijima, samim tim i javnosti uskraćuje informacija od javnog značaja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jer, vakcinacija u svakom slučaju to jeste.

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je izjava premijerke dvostruko neprihvatljiva.

Foto:Medija centar Beograd

„Reč je o informaciji koja je stvarno stvar interesovanja velikog dela javnosti. Od premijerke se ne očekuje da tako nešto radi. Pritom, vi optužujete N1 da nisu proverili informaciju, a vi ste ih lično sprečili da provere. To je nedopustivo. Potpuno je jasno da je to legitiman zahtev, a u ovom slučaju zbog celokupne situacije, nepostupanje po Zakonu o dostupnosti informacijama jeste kršenje zakona. Da ne govorim o tome što je premijerka svog podređenog direktno podstrekivala na kršenje zakona“, kaže Šabić za Nova.rs.

Profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević kaže da ni Vlada ni premijer nemaju ovakva ovlašćenja, te da je Brnabić prekršila i zakon i Ustav.

Bogoljub Milosavljević. Foto: Medija centar
Bogoljub Milosavljević. Foto: Medija centar

„Tu nema dileme. Među ovlašćenjima Vlade i premijera nema tih ovlašćenja. Ovo je potpuno neprimereno i samo je nastavak odnosa vlasti prema određenim medijima. Brnabić je prekršila Ustav i Zakon o Vladi. Reč je o jednom diskriminatorskom odnosu prema medijima, koje vlast smatra nepodobnim“, smatra Milosavljević.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić smatra da je Brnabić po prvi put javno rekla ono što se zna već godinama, a to je da državni funkcioneri zabranjuju državnim službenicima da daju izjave po njima nepodobnim medijima.

Željko Bodrožić / Foto: Medija centar Beograd

„Uskraćuju se informacije medijima koji profesionalno rade svoj posao i to je gaženje prava novinara. Institucije krše zakon tako što ne dostavljaju informacije medijima ili ih daju samo određenim medijima, što smo mogli da vidimo u slučaju hapšenja Belivuka, kada su snimci iz istrage davani samo određenim medijima, sa ciljem da se stvori jedan potpuno drugačiji pogled na celu akciju, kako se ne bi narušio ugled i rejting predsednika Vučića. Treba ozbiljno da se zabrinemo za svoju budućnost, jer njihova je obaveza da javnosti daju ovakve informacije, a oni su potpuno iskočili iz šina i sada mogu da kažem da su potpuno šiznuli“, zaključuje Bodrožić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare