Ana Brnabić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je da Hrvatska preti blokadom evropskog puta Srbije, jer zvanični Beograd sudskim postupkom protiv četvorice hrvatskih pilota traži pravdu za ubijenu decu tokom akcije "Oluja".

Brnabić je na Tviteru reagovala povodom stava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je upozorio vlasti u Beogradu, posle podizanja srpske optužnice protiv hrvatskih vojnih pilota, da Zagreb ima mnogo mogućnosti da uspori put Srbije ka EU.

„Konačno, dajte blokirajte nam više taj evropski put zato što tražimo, nakon 27 godina ignorisanja od strane svih, pravdu za pobijenu decu. Što pretite samo? Blokirajte, da cela EU vidi vaše vrednosti. Kad blokirate, treba kolegama u EU da objasnite da štitite ubice dece. Hajde“, napisala je Brnabić.

Premijerka Srbije je podsetila i da je Plenković rekao da se „pilotima neće dogoditi ništa“.

„Samo da dopunim da bi informacija koju je pružio bila potpuna – pilotima koji su bombardovali kolonu civila u zbegu, na tlu druge države i ubili četvoro dece, jednu devojku, starce i starice, neće se u Hrvatskoj dogoditi ništa. EU i dalje ćuti“, napisala je Brnabić.

Plenković je izjavio da se pilotima optuženim u Srbiji, neće dogoditi ništa „ni danas, ni sutra, ni za pet, ni za 10 godina“.

„Piloti će biti u Hrvatskoj, živeće tu mirnim životom, neće od heroja Domovinskog rata postati optuženici. Za naš pravni sistem to ne dolazi u obzir. Politički, to se neće dogoditi, i to oni znaju“, dodao je Plenković.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prošle sedmice optužnicu koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine u akciji „Oluja“.

Optužnica tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za granatiranja izbegličke kolone koja je prešla iz Hrvatske u BiH.

***

BONUS VIDEO: Ana Brnabić o poljoprivrednicima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare