Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Nova Vlada će svakako biti Vlada za krizna vremena, izjavila je danas mandatarka Ana Brnabić i ocenila da "nažalost stalno funkcionišemo u krizama", ali da ono sa čime će se suočiti nova Vlada nismo videli od Drugog svetskog rata - energetsku krizu, početak trećeg svetskog rata "na proksi način", inflaciju i borbu za hranu.

Nova energetska politika je osnovni prioritet, rekla je Brnabić za TV Hepi i ocenila da je energetika „pitanje nacionalne bezbednosti“.

„Ako hoćemo da sačuvamo samostalnost u odlučivanju, da odlučuje naš narod a ne da odlučuju stranci koristeći poluge moći, moramo da menjamo energetsku politiku“, rekla je Brnabić.

„Moramo da radimo kako bi Srbija postala energetski nezavisnija i bezbednija, a te stvari se menjaju iz dana u dan“, rekla je mandatarka i navela primer Hrvatske i naftovoda JANAF.

„Pozitivna strana je da smo na energetskoj politici radili od 2015. godine – tada je Aleksandar Vučić kao premijer uvideo da je jedan od ključnih projekata gasna konekcija sa Bugarskom. Evropska unija je to prihvatila kao jedan od ključnih projekata, ali zbog kompleksnih procedura EU tek sedam godina kasnije smo počeli da gradimo gasni interkonektor“, rekla je Brnabić.

Najavila je da će sledeće godine biti završena termoelektrana Kostolac B3, kao i da smo „počeli da gradimo novu hiroelektranu Buk Bijela“.

PROČITAJTE JOŠ

„Čitav region bi morao bolje da sarađuje u energetici, imamo ogromne kapacitete koje bi mogli da iskoristimo za energetsku bezbednost, i pokušavaćemo da to uradimo, zajedno sa predsednikom Vučićem…jer region mora da radi zajedno, da bude povezan i stabilan“, rekla je Brnabić.

Opisujući kako se situacija u energetici menja „iz dana u dan“, rekla je da, da se nije desilo ono što se desilo sa naftovodom JANAF, naftovod ka Mađarskoj ne bi bio u ekspozeu koji priprema, a to je sada „strateški projekat koji će početi da se radi u najkraćem vremenskom periodu“.

BONUS VIDEO Pisanje nova.rs uzdrmalo vrh države: Brnabić najavila istragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar