Foto:TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom današnjeg zasedanja Skupštine Srbije govorila i o tragediji koja se desila u martu 2015. godine kada je kod Surčina pao vojni helikopter koji je prevozio bebu. Tom prilikom je poginulo sedmoro ljudi, a javnost je tada tražila da Bratislav Gašić podnese ostavku na mesto ministra odbrane.

Ana Brnabić je tako na skupštinskoj sednici odgovarajući na pominjanje te tragedije rekla da bi pomenuta beba „svakako preminula, čak i da helikopter nije podignut“.

„Ta helikopterska nesreća koja zaista baš nema nikakve veze sa ovom tačkom dnevnog reda, ali je do sada tri puta pomenuta… Da vam kažem, znate šta je isto nedostatak odgovornosti i integriteta? To da, u to vreme nije podignut taj helikopter, da pokuša da spasi tu bebu, ta beba bi svakako, pretpostavljam, preminula zato što je to bio jedini način da se stigne do te bebe “, rekla je premijerka Srbije na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o smeni Gašića sa funkcije ministra unutrašnjih poslova.

Podsetimo, helikopter se srušio 13. marta 2015. u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Tom prilikom poginuli su pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

Helikopter je bio angažovan u akciji spasavanja životno ugrožene bebe iz vozila koje zbog odrona na putu kod Novog Pazara nije moglo da se probije do bolnice. Poleteo je po ličnom naređenju Gašića, a pao nedaleko od surčinskog aerodroma.

Mediji su pisali da je pilot pokušao sletanje na drugi aerodrom, ali mu je javljeno da je u Surčinu organizovan prihvat bebe. Nakon ove tragične nesreće, danima se spekulisalo da je to učinjeno zbog političke promocije.

Sumnje je dodatno podgrejala objava dela medija da je helikopter bezbedno sleteo i da je bebu dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je sve organizovao tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić je tvrdio da je izdao naređenje da helikopter krene u akciju spasavanja, ali da nikome „nije bila namera da se slika“. Rekao je da je te večeri bio u Kruševcu, a da je krenuo za Beograd kada je čuo za nesreću.

On je naknadno izjavio da ne oseća nikakvu odgovornost za pad helikoptera, kao i da bi, da može, sve ponovo uradio.

Odgovornost nije osećao ni kada je, kako je pisao „Blic“, na sednici Vlade ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru poklonio maketu helikoptera i tako uvredio žrtve i njihove porodice.

Ni Više tužilaštvo u Beogradu, ni vojne komisije nisu utvrdile bilo kakvu odgovornost tadašnjeg ministra odbrane.

***

BONUS VIDEO – Godišnjica pada helikoptera, 13.3.2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare