Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TASS / ddp USA / Profimedia

Premijerka Srbije Ana Brnabić, poručila je u Briselu, nakon što je Srbija otvorila Klaster četiri u pregovorima sa EU, da nam je to ogromna motivacija za dalje i da Srbija nastavlja reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.

Ona je rekla da otvaranje Klastera četiri znači da je Srbija praktično otvorila četiri nova poglavlja – 14, 15, 21 i 27, što nas, kako je rekla, dovodi do 22 otvorena poglavlja od 35.

„Veliki i važan korak i uspeh na kome želim da čestitam svim građanima, vladi, predsedniku. Ovo je nama ogromna motivacija za dalje. Mi nastavljamo reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije, kako bismo ojačali našu državu i kako bi čitav evropski put iskoristili da se bolje živi. Želim da zahvalim svim članicama EU, kao i Evropskoj komisiji, pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, saslušaju i nagrade sve što smo uradili, da idemo brže i da radimo bolje i da u 2022. otvorimo Klaster tri i da se spremimo za otvaranje još jednog klastera“, rekla je premijerka Srbije.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji ocenio je da je otvarnjem Klastera četiri na Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom potvrđeno da je zemlja „učinila važan korak napred“ ka priključivanju EU.

Ovim korakom se šalje snažan politički signal EU o predanosti želji da se Srbija prodruži Uniji, rekao je Varhelji na konferenciji za novinare.

Varhelji je podsetio i da reforme vezane za jačanje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom određuju brzinu napretka Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji.

„Ovo je snažan politički signal iz EU našoj posvećenosti da se Srbija pridruži EU, ovo je veoma dobra vest za srbiju i Zapadni Balkan. Poslata je jasna i snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman sa zelenom agendom na dobrobit svih građana. EU podržava sve reforme koje se sprovode. To je priznanje posvećenosti Srbije vladavini prava i koracima koji su preduzeti u vezi sa ustavnom reformom u oblasti pravosuđa. Naporan rad mora da se nastavi i ubrza se, jer jedino takvim pristupom Srbija može da ispuni uslove za otvaranje poglavlja. U našem izveštau 2021. Komisija je rekla da je Srbija ispunila kriterijume za dva klastera. Vlad prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju ključni, zato je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu sa realnom ambicijom da otvori dalje klastere“, naglasio je Varhelji.

Bonus video: Krivične prijave protiv Ane Brnabić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare