Goran Trivan i Nataša Dragojlović, gosti, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Goran Trivan i Nataša Dragojlović Foto: Nova S

Iz Brisela stiže vest da su zemlje članice Evropske unije postigle saglasnost o otvaranju klastera 4 u pregovorima o članstvu sa Srbijom. To znači da ćemo sutra, 14. decembra otvoriti četiri poglavlja - o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama i životnoj sredini i klimatskim promenama. Poslednje znači da u senci opšte pobune zbog loše ekološke situacije u Srbiji mi nastavljamo evropski put na takozvanom zelenom talasu. O tome da li je u pitanju paradoks ili nešto drugo u emisiji “Među nama” govore Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Dragojević podseća da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, da su pregovori davno otvoreni, a skoro dve godine nismo otvorili ni jedno poglavlje dok su pregovaračke pozicije za neka od poglavlja u okviru klastera 4 spremne više od godinu dana.

“Trivan se sigurno seća kad je u januaru 2019. godine Nacionalni konvent dao pozitivno mišljenje na pregovaračku poziciju koja ima preko 1.650 strana, 14 priloga sa sve akcionim planom, proračunima koliko košta da jednog dana dišemo zaista čist vazduh, pijemo zaista čistu vodu. Od tad je prošlo skoro dve godine otkad su pregovaračke pozicije spremne. Vlada ih je odmah nakon toga usvojila i prosledila Briselu”, kaže i dodaje:

Povezane vesti:

“Poslednje pregovaračke pozicije su letos takođe bile formulisane od strane Vlade. Reč je o pregovaračkoj poziciji za poglavlje o energetici i Konvent je takođe dao pozitivno mišljenje jer je Skupština u tom trenutku donela nov Zakon o energetici, što je bio uslov. Naravno da su pregovori tehnički, da Evropska komisija i države članice gledaju da li smo doneli te zakone i strategije, koji su neophodni da se poglavlja otvaraju.”

Trivan kaže da je sa uvođenjem klastera usporeno otvaranje Poglavlja 27, za koje je u januaru 2019. godine Srbija poslala pregovaračku poziciju koja je prihvaćena.

“Čekanje je bilo političko pitanje”, kaže Trivan.

Dodao je da je glavni politički cilj ministarstva na čijem je čelu bio upravo otvaranje pregovaračke pozicije.

Na pitanje šta nas čeka nakon otvaranja klastera Dragojlović odgovora da je sve mnogo lakše kad nešto postoji na papiru nego kad pogađamo šta je u glavi nekog pojedinačnog ministra.

“Tačno je, to je civilizacijsko pitanje. Od toga kakav vam je odnos prema Ustavu i prema ekologiji zavisi vaš patriotizam i vrlo se lako može meriti”, kaže i dodaje:

“Šta od sutra kada se to otvori? Mi onda počinjemo da preslišavamo vlast o tome šta u akcionom planu piše, a piše šta treba da se uradi u kom roku treba da se uradi, ko je za to zadužen i ko će to da plati.”

Navodi da Srbija nema kapacitet da sve što treba da se uradi finasira iz sopstvenog budžeta, a sada će imati priliku da koristi novac iz evropskih fondova.

“Iz budžeta EU možemo da dobijemo 64 odsto, a ostalo će platiti Srbija, bez obzira da li su u pitanju privatnici ili državni budžet. Pričamo o cifri između 13 i 15 milijardi evra”, kaže Trivan i naglašava da Srbija mora da ima projekte kako bi povukla taj novac.

„Sada kad je otvoreno poglavlje najvažniji posao će biti pregovaranje. Onaj ko bude pregovarao moraće jako dobro da pregovara u ime Srbije – kojim redosledom, koji su nam rokovi da dostignemo određene ciljeve, što je direktno vezano za novac“, navodi Trivan.

Pogledajte celo gostovanje: 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)