Premijerka Ana Brnabić optužila je danas na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predstavnicima pozorišta Boško Buha, "tajkunske medije" da su pokušali da politizuju situaciju i "izmanipulišu javnost" u vezi navodnog preseljenja tog beogradskog pozorišta na novu lokaciju.

Brnabić je posle sastanka sa predstavnicima tog teatra ocenila da je „postojao pokušaj da se obmane javnost“.

„Mi, koji rešavamo problem, koji smo izdali građevinsku dozvolu, budžetirali za rekonstrukciju pozorišta i ponudili još jednu dodatnu scenu – mi smo optuženi da želimo da ugasimo pozorište. Razumete li taj stepen ludila“, navela je, optužujući „tajkunske medije“.

Ona je navela da je za rekonstrukciju pozorišta „Boško Buha“ izdvojeno 5,5 miliona evra a da je scena na Savskom trgu ponuđena tom teatru kao „dodatna“ i dodala daje psotojao pokušaj da se obmane javnost.

„Na primeru dečjeg pozorišta smo mogli da vidimo stepen spremnosti određenih medija i pojedinaca da politizuju situaciju i da izmanipulišu javnost, da šalju pogrešne činjenične informacije koje su proverljive i da sakriju istinu“,  rekla je Brnabić, ocenjujući ovaj slučaj kao „bizaran“.

Ona je navela i da je „namerno htela da pusti određene medije da vidi koliko će bukvalno da divljaju na ovom slučaju, lažu i obmanjuju i zloupotrebljavaju druge ljude, da politički napadnu vlast koja sa ovim veze nema, osim što pokušava godinama da reši situaciju i da pomogne“.

Dodala je da je vlast u prethodnih 10 godina, uvećala budžet za film i filmsku produkciju „tačno 103 puta“.

Pročitala je, kako kaže, naslove u medijima, između ostalih da je Boško Buha „prodat u potaji ispod cene“ što je ocenila „manipulacijom emocijama“ ljudi „kako bi izašli i dali podršku, pozvali sva pozorišta da prestanu sa radom i krenu u štrajk…

Na pitanje N1 zašto su dozvolili, kao Grad i Vlada, da glumci jecaju u javnosti jer im je neko rekao da će se iz zgrade iseliti, Brnabić je rekla da su glumci „izrazili svoju frustraciju“, a da je netačno da su oni pokrenuli priču, jer nisu izneli ni jednu informaciju koja se pojavljivala u medijima.

Ona je istakla da je netačna informacija da je Aca Bosanac vlasnik zgrade Boška Buhe i da je to „rekla Nova S, a da nije želela da proveri ili je znala, a sakrila tu informaciju“.

Navela je da su mediji imputirali da je prostor foajea i sale došao u ruke Ace Bosanca 2017 i da nisu glumci pričali o tome.

„Glumci su rekli mi verujemo u Grad, molimo vas samo da se ovo reši, a  (nedeljnik) Vreme je našao za shodno da hoće da zatvori pozorište za decu“ rekla je premijerka.

„Zašto se vadite na glumce, manipulisali ste glumcima, zloupotrebili ste njih, njihovu muku i frustraciju“, rekla je ona.

Na konstataciju novinara N1 da javnost nije iz medija čula da će doći do preseljenja u rekonstruisani zgradu Pošte, već od ministra Malog koji je to objavio na Instagram profilu u januaru, Brnabić je rekla da nije videla njegovu Instagram objavu.

„Nisam videla njegovu objavu, ali znam šta je rekao Grad Beograd i šta kao predsednica Vlade imam kao informaciju. Ako je Siniša Mali to rekao, što je to budžetirano sa 5,5 miliona u budžetu za 2023.“, rekla je ona, napominjujući da je to sve glumcima saopšteno.

***

BONUS VIDEO: Brnabić o pozorištu Boško Buha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare