Ana Brnabić Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se njen govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bazirati na borbi protiv kovida i oporavak nakon virusa, ali da će govoriti i o situaciji i na Kosovu i Metohiji.

„Mislim da je važno da svet čuje, da uputimo tu poruku onima koji će biti zainteresovani za to šta imamo da kažemo i da li će Srbija poslati poruku mira i stabilnosti ili ćemo odgovoriti na drugačiji način na sve ove provokacije“, rekla je Brnabić novinarima u Njujorku.

Ona je ocenila da Priština samo pokušava da isprovocira Beograd, kako bi izazvala reakciju i kako bi Beograd odgovorio na isti način.

Brnabić je istakla da je potrebno da Beograd pošalje jasnu poruku svim partnerima, ma koliko se ne slagali po pitanju Kosova, da su mir i stabilnost važni i da reaguju na vreme da se ne bi doveli u opasnost mir i stabilnost.

Brnabić je u Njujorku o situaciji na Kosovu razgovarala i sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom, i navela da je tražila da SAD obrate pažnju kako bi se očuvali mir i stabilnost.

Ona je poručila da je istakla da je Srbiji važno da bude konstruktivna, ali da ima svoje crvene linije i dodala da rukovodstvo u Prištini koriste to što ni SAD ne paze naročito na Zapadni Balkan, a ni EU nema isti fokus na Zapadni Balkan, već imaju svoje probleme od Avganistana do abnormalnih cena električne energije.

Brnabić je istakla da je želela da skrene pažnju da postoji situacija koja se „iz dana u dan usložnjava“ i da ih moli da se umešaju, da vide šta se dešava i pomognu da se očuvaju mir i stabilnost.

Govoreći o sastanku sa Svolvilom istakla da je to deo šire inicijative kako bi Srbija imala bolju komunikaciju sa demokratama u SAD.

„To je deo šire inicijative koju je pokrenuo ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, da imamo bolju komunikaciju sa Demokratskom strankom, strankom sa kojom uobičajeno nemamo ne samo dobro razumevanje, već na prvom mestu dobru komunikaciju“, rekla je Brnabić novinarima u Njujorku, gd boravi povodom zasedanja Generalne skupštine UN.

Ona je istakla da je Svolvel kongresmen koji predvodi grupu mladih kongresmena demokrata koji je izuzetno zainteresovan za dešavanja u Srbiji i koji je zainteresovan da lično radi na boljoj komunikaciji i razumevanju između SAD i Srbije i ocenila da su odnosi sa demokatama „zalog za budućnost“.

Brnabić je dodala da su razgovarali o njenoj prvoj zvaničnoj poseti SAD.

BONUS VIDEO: Kratka pitanja za Anu Brnabić

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare