Ana Brnabić
Ana Brnabić Foto: Vlada Republike Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u video poruci na globalnom kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće da je Srbija donirala 230.000 doza vakcina regionu, vakcinisala je strane državljane u Srbiji sa oko 300.000 doza i izdvojila je oko 570.000 doza vakcina za zemlje Afrike i Azije. ”Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno”, naglasila je ona.

Brnabić je podsetila da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila kovid vakcine, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu, saopštila je Vlada Srbije.

”Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja eUprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane”, rekla je Brnabić.

”Međutim, od samog početka bili smo svesni da ovo nije samo stvar naših građana i samo naša borba. U borbi protiv pandemije kovid- 19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan.”, naglasila je predsednica vlade.

Upravo zato, istakla je premijerka, pored nabavke vakcine za naše građane, donirali smo vakcine i građanima regiona Zapadnog Balkana, ali i drugim zemljama.

Predsednica vlade rekla je i da će Srbija do kraja godine započeti sa proizvodnjom kovid vakcine od dva proizvođača, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje kojima su vakcine potrebne.

”Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno”, naglasila je ona.

Zato, istakla je Brnabić, Srbija podržava ciljeve ovog Globalnog samita i zahvalila je Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije kovid-19.

”Vakcine su jedini izlaz u borbi protiv pandemije”, zaključila je Brnabić.

Samit otvara predsednik SAD Džozef Bajden. Na samitu video porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, britanski i kanadski premijeri Boris Džonson i Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel, i mnogi drugi.

BONUS VIDEO: Priča o zaraženoj porodilji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar