Emanuele Žiofre, Ana Brnabić, Miloš Vučević Foto:FoNet/Vlada Srbije

U Gradskoj kući u Novom Sadu održan je zvanični prijem povodom Dana Evrope, 9. maja.

Prijem su zajedno priredili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, a prisutnima se obratila i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Emanuele Žiofre, Ana Brnabić, Miloš Vučević Foto:FoNet/Vlada Srbije

Među zvanicama bili su i pojedini ministri i drugi funkcioneri, poput Darije Kisić, Maje Popović, Maje Gojković i Ivice Dačića.

U svom obraćanju zvanicama, Emanuele Žiofre govorio je o nastanku Evropske unije kao garanta mira na evropskom kontinentu, ali i o trenutnoj situaciji u Ukrajini i ruskoj agresiji na ovu državu. Žiofre je naglasio da je zahvalan Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i na pomoći ukrajinskim izbeglicama.

Ana Brnabić, Emanuele Žiofre, Miloš Vučević Foto:FoNet/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je Srbiji evropski put danas važniji nego ikada, jer „predstavlja garant mira i stabilnosti“.

Ona je istakla da je u Srbiji postignut iskorak „u gotovo svim poglavljima u oblasti vladavine prava“ u vreme odlazeće Vlade, prenosi 021.

„Trasirali smo put za dalje reforme i još mnogo stvari treba zajedno da uradimo“, istakla je.

Brnabić je naglasila da Srbija i Balkan „nisu evropska periferija, kako to neki vole da kažu“.

„To što smo danas u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, koji je nedavno bio i Evropska omladinska prestonica, samo je jedan od pokazatelja da Srbija nije periferija. Srbija je neodvojivi deo evropske zajednice naroda. Evropa je naša prošlost. Evropa je naša sadašnjost. Evropa je naša budućnost“, zaključila je Brnabić.

Inače, na Trgu slobode je danas otvoren i „Festival Evrope“ u okviru kog se realizuju brojne aktivnosti kojima se predstavljaju zemlje članice Evropske unije, Ministarstvo za evropske integracije, kao i Evropski pokret u Srbiji.

Prethodno je danas, u Novom Sadu, održana šetnja novosadskog „Besmrtnog puka“, organizovanog povodom Dana pobede nad fašizmom. Ipak, kako se moglo videti, ovaj skup više je ličio na podršku Rusiji u ratu u Ukrajini, nego na odavanje počasti borcima palim u Drugom svetskom ratu. Na skupu se isticalo slovo „Z“ koje je postalo simbol onih koji podržavaju ruski napad na Ukrajinu.

Skup je prošao bez zvaničnog učešća predstavnika vlasti, ali među prisutnima je bilo više direktora javnih preduzeća i drugih gradskih ustanova, a tu su bili i lokalni funkcioneri iz redova Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Na svečanoj ceremoniji povodom Dana Evrope održanoj u Gradskoj kući nekoliko sati kasnije nije bilo predviđeno vreme za odgovore na pitanja novinara, pa su samim tim, komentari na ovaj događaj od strane gradskih, republičkih, ali i evropskih zvaničnika izostali.

BONUS VIDEO Analiza Ane Brnabić: Fenomen neprevaziđene bizarnosti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)