Foto: 021.rs

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, u Novom Sadu je održana šetnja "Besmrtnog puka".

Šetnja je počela u 14 časova kod spomenika Žrtvama racije na Keju, a učesnici su se kretali Bulevarom cara Lazara, Stražilovskom, Žarka Zrenjanina, Ignjata Pavlasa i Dunavskom do Trga republike, gde je održan kulturno-umetnički program.

Na čelu kolone su bili mladići i devojke u narodnim nošnjama koji su nosili transparent „Besmrtni puk Novi Sad“.

Centralno mesto u koloni ima velika srpsko-ruska zastava, piše 021.

Šetnja „Besmrtnog puka“ je ranije danas održana i u Beogradu.

„Besmrtni puk“ je manifestacija koja se pojavila u Rusiji 2012. godine i uglavnom ga organizuje ruski državni aparat. Tokom protekle decenije proširio se i po pojedinim zemljma u svetu preko raznih udruženja bliskih Rusiji između ostalog i u Srbiji, kada je prvi skup bio 2016. godine u Beogradu. Pre epidemije kovida koja je izazvala prekid, u Srbiji je 2019. godine bilo najmasovnije organizovanje, uglavnom uz podršku vlasti i to u 13 gradova, među kojima je bio i Novi Sad.

Mnoge antifašističke i levičarske organizacije i pokreti koji neguju sećanje na antifašizam na prostoru Jugoslavije su kritikovali ove manifestaciju uz, između ostalog, isticanje da ikonografija koja se pojavljuje predstavlja reviziju istorije u pokušaju da se četnici i slični saradnici fašista prikažu kao antifašisti i uz jasno isticanje nacionalističkih i desničarskih poruka kojima ne bi trebalo da bude mesto na ovakvim okupljanjima.

BONUS VIDEO „Besmrtni puk“ u Beogradu: Slovo „Z“ na čelu kolone, šetali Popović i Bajatović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare