Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

Britanski "Tajms" objavio je tekst o Slobodanu Tešiću, srpskom trgovcu oružjem, u kome navode da se na većini modernih ratišta nalazi roba kojom on trguje.

Tešić je, kako piše u tekstu, od završetka jugoslovenskih ratova, igrao posrednika između postkomunističkih režima sa gomilama naoružanja i državama koje su klizile u sukobe.

Kako britanski „Tajms“ navodi, iz Belorusije je odneo municiju u Libiju i u Jemenuo je prodao srpske snajperske puške.

Britanski medij podseća da su ga dogovori sa Liberijom, dok je bila pod embargom na oružje, stavili pod sankcije UN od 2003. do 2013, kao i da su ga SAD u decembru 2017. sankcionisale, opisujući ga kao jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu.

Autori teksta Hana Lusinda Smit i Milivoje Pantović u tekstu su se osvrnuli i na veze Tešića i Vučića.

„Slobodan Tešić je pod oznakom Magnitsky globalnog akta, ali je uspeo da dobije dozvole za izvoz srpskog oružja proizvedenog u Jermeniju. Milivoje Pantović i ja smo istražili njegove veze sa Vučićevom vladom, uz komentar Marinike Tepić“, rekla je autorka teksta.

Govoreći o tekstu Tepić je izjavila da je „Vlada Srbije prekršila američke sankcije zbog Vučićevog trgovca oružjem Slobodana Tešića“.

„On je na crnoj listi SAD od decembra 2017, a nakon toga su mu Vučićevi ministri bar jednom odobrili izvoz u Jermeniju ugovorom u USA“, navela je Tepić.

Diplomatski skandali zbog Tešića

Srpski mediji ranije su pisali da je Tešić jedan od glavnih finansijer SNS-a, a zbog njegove fime „Vekture trans“ Srbija se nedavno ponovo našla pred giljotinom međunarodne javnosti. Posle afera u kojima se srpsko oružje zahvaljujući Tešićevim spornim poslovnim odlukama našlo na ratištima u Jemenu i Siriji, Tešić je oružje prodao i Jermeniji i tako Srbiju uveo u još jedan diplomatski skandal.

Naime, nedeljnik NIN došao je do informacija da je upravo Tešićeva kompanija izvozila velike količine oružja iz fabrika Krušik, Prva petoletka i Zastava oružje u Jermeniju, zemlju koja je u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.

Sporno je to što Srbija i Azerbejdžan godinama imaju više nego prijateljske odnose, a podrška ove države oko Kosova je i po priznanju srpskih vlasti nemerljiva. Kada je otkriveno da se naše oružje našlo u napadu na azerbejdžanske policajce na granici dve zemlje, zamenik šefa diplomatije Azerbejdžana Kalaf Kalafov obavestio je o ovome ambasadorku Srbije Danicu Veinović i naglasio da ovaj slučaj „baca sumnju u prijateljske odnose i saradnju dve zemlje na najvišem nivou“.

Široj javnosti je postao poznat 2003. godine, odnosno u vreme čuvene afere Orao, kad je domaće (Zastavino) pešadijsko naoružanje umesto u Nigeriju koja je, navodno, bila krajnji korisnik, izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom. O razmeri te afere govore činjenice da su Ujedinjene nacije tada Tešića stavile na crnu listu, te da je o tom švercu oružja dokumentarni film snimio engleski Bi-Bi-Si.

U vreme dok je još bio na crnoj listi UN pokušao je, preko svoje nove firme Melvale, da režimu Moamera el Gadafija isporuči Zastavino naoružanje i Slobodine rakete, u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dolara. Država je, pod pritiskom spolja, a uprkos protestima oružara, sprečila taj aranžman.

Tešićeva firma je zatim u oktobru te 2009. sa Ministarstvom odbrane Jemena, potpisala ugovor vredan 78 miliona dolara, koji, kao i prethodni sa Gadafijem, nije realizovan. O tome je pisao i Vikiliks koji je naveo da je „ilegalni trgovac oružjem“ Slobodan Tešić potpisao sa jemenskim ministarstvom odbrane ugovor vredan 78 miliona dolara za trgovinu oružjem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare