Foto:Shutterstock/Krik.rs/MUP/Beta Milan Obradović/EPA-EFE/ANDY RAIN

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli oglasio se nakon odluke da Britanija uvede sankcije pojedincima iz nekoliko zemalja širom sveta, među kojima su i trgovac oružjem Slobodan Tešić, kao kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

Britanija je uvela sankcije protiv lica iz 11 zemalja, uključujući Iran, Rusiju, Mali i Nikaragvu.

Najveća meta ovih sankcija su oni pojedinci koji su odgovorni za nasilje, seksualno zlostavljanje, ali i nasilno suzbijanje demonstranacija. Pišući za Gardijan, Džejms Kleverli ističe da Britaniji nedostaje snažan pristup, te naveo da ova zemlja neće izbeći mogućnost da sankcijama utiče na događaje u svetu.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Među njima nalazi se i poznati trojac iz Srbije, Tešić, Veselinović i Radočić, o kojima Kleverli nije direktno govorio za Gardijan, ali je na osnovu prethodne odluke Britanije, jasno da je govorio i o kontroverznim biznismenima iz Srbije.

Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nadam se da me nećete čuti kako izgovaram izlizane fraze poput onih da sam zabrinut zbog nečega ili poput one da me to zabrinjava, a da pritom ne kažem šta radim. Naše diplomate nisu komentatori koji samo iznose razmišljanja i analize, već su oni igrači na terenu koji donose konkretne odluke“, istakao je Kleverli za Gardijan.

Naglasio je da diplomate moraju da budu snažnije i ubedljive u isticanju britanskih interesa u svetu, te da štite britanske vrednosti.

„Naše reči i izjave će se više uzimati u obzir ukoliko budu potkrepljene konkretnim akcijama. Mi nismo pasivni posmatrači i ne treba samo da izražavamo svoje mišljenje i osećanja. Koristićemo snagu, tj. moć naše zemlje da stvorimo razliku“; jasan je Kleverli u oceni zbog čega je ova zemlja uvela sankcije.

Kleverli je podvukao da postoji istorijska opravdanost na prigovore zbog uvođenja sankcija kojima se kažnjavaju čitave zemlje i narodi, te da to ne donosi gotovo nikakve promene, ali napominje da je ovim sankcijama realnost bitno drugačija.

Naglasio je da će se ovaj pristup razlikovati, jer će biti usmeren na „posebno izabrane pojedince kako bi platili za loše postupke“, ali i državne kompanije i institucije pod kontrolom države. Time će prema rečima Kleverelija, šteta po obične ljude će biti znatno manja.

Podsetimo, posle Sjedinjenih Američkih Država i Velika Britanija donela je odluku da uvede sankcije Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću, kontroverznim biznismenima koji su bliski sa predsednikom Srbije i njegovom Srpskom naprednom strankom. Sankcije su uvedene i Slobodanu Tešiću, trgovcu oružjem koji se od ranije nalazi na crnoj listi SAD, a koji je takođe u bliskim vezama sa vladajućom partijom i za kog se navodi da finansira tu partiju.

U obrazloženju odluke, na sajtu Vlade Velike Britanije ističe se da je Slobodan Tešić optužen za podmićivanje državnog tužioca iz druge zemlje.

Za Milana Radoičića, Britanci navode da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore.

Za Zvonka Veselinovića ističe se da koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Bonus video: Brnabić: Sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar