evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se posle više od godinu dana u sedištu Evropske Unije 17. i 18. avgusta. Šta se može očekivati od nastavka Briselskog dijaloga u trenutku kada su političke tenzije između Beograda i Prištine na visokom nivou?

Brisel se priprema da ugosti Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. Predsednik Srbije i premijer Kosova prvo će u sredu, u odvojenim susretima, razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u sedištu te organizacije. Dan kasnije planirani su sastanci i sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom u sedištu Evropske komisije.

Teme sastanaka – opšte: sa Stoltenbergom će razgovarati o bezbednosnoj situaciji i daljoj saradnji, a sa Borelom i o smirivanju tenzija i rešavanju problema, ali tačne teme nisu saopštene.

„Tokom dijaloga kojim posreduje EU razgovaraće se o svim otvorenim pitanjima. Naš fokus je na pripremama ovog sastanka na visokom nivou, kako bismo pokrenuli dijalog, od kog će koristi imati građani Srbije i Kosova, a tačan dnevni red ćemo tek objaviti“, rekla je Nabila Masrali, portparolka Evropske komisije.

Do sastanka dolazi u sred pojačanih tenzija između dve strane prouzrokovanih odlukom Prištine da više ne dozvoli automobilima sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija da uđu na teritoriju Kosova. To je izazvalo snažne reakcije u Beogradu, ali i doprinelo podizanju tenzija i jačanju straha od mogućih etnički motivisanih sukoba.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Vučić: Situacija na Kosovu i Metohiji nikada složenija kao danas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar