evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da su briselske institucije "primile k znanju" izveštaje da Ministarstvo odbrane Rusije namerava da otvori kancelariju u Beogradu tvrdeći da je to jačanje vojnih veza sa Srbijom.

„Srbija je identifikovala integraciju u EU kao svoj strateški prioritet i očekuje se da će svoju politiku prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikom i stavovima koje je usvojila Evropska unija“, naveo je Stano u pisanom odgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE).

Portaprol EU je podvukao i da bi u pogledu vojne saradnje između evropskih zemalja, taj sporzum „trebalo da bude u skladu sa međunarodnim sporazumima“.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo 20. oktobra da je pokrenuta procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.

„Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći, vojnom i vojno-tehničkom saradnjom, a u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dodaje se da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

U isto vreme u Moskvi je objavljano da je premijer Rusije Mihail Mišustin 15. oktobra potpisao naredbu o potpisivanju sporazuma.

Prema informacijama iz Mosvke, sporazum koji treba da potpišu dva ministarstva odbrane, predviđa da „predstavništvo, njegove prostorije i arhivi imaju imunitet koji je predviđen za diplomatsko osoblje i članove njihovih porodica, u skladu s Bečkom konvencijom od 18. aprila 1961. godine“.

Srpska strana, piše dalje u dokumentu, dozvoljava ruskoj strani da proverava rad predstavništva i ruskih vojnih eksperata i da ih u tom cilju šalje u Srbiju. Takođe, osigurava bezbednost saradnika predstavnika i njihovih porodica, kao i imovine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar