Foto:FoNet/Milica Vučković; Filip Krainčanić/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je najoštrije osudila poređenje koje je narodni poslanik koalicije NADA Miloš Jovanović izgovorio odgovarajući na pitanje novinarke o ceni odustajanje Srbije od evropskog puta.

Jovanović je, kako u saopšenju naglašava poverenica, „upotrebio krajnje degutantno, neprimereno, mizogino i seksističko poređenje“.

„Uz sve ograde koje su upotrebljene, izgovoreno predstavlja uvredu žena i diskriminaciju na osnovu pola. Ovakvo poređenje ne bi bilo napravljeno da je pitanje postavio muškarac, pri čemu suptilan način i izneta ograda od postavljenog pitanja ne umanjuje težinu rečenog“, naglasila je poverenica Janković.

„Svi učesnici u javnom i političkom životu imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od izjava kojima se vređaju, ponižavaju ili uznemiravaju žene, imajući u vidu da se žene u Srbiji svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem“, zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Predsednik Nove DSS i poslanik koalicije NADA Miloš Jovanovića je na konferenciji za medije u četvrtak uvredio novinarku N1 Eminu Kovačević.

„Niko vas ne pita za koliko novca bi ste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa“, rekao je tada Miloš Jovanović odgovarajući na pitanje novinarke o o ceni odustajanje Srbije od evropskog puta.

***

BONUS VIDEO – Poverenica Janković o Europrajdu: Оpasne i zastrašujuće reči episkopa Nikanora, prešao je crvenu liniju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare